Најновије

"ВРАТА У ПОДЗЕМНИ СВЕТ": Сибирски феномен који плаши локалце

Многи становници руске регије Јакутск плаше се да приђу кратеру Батагајка јер верују да је реч о пролазу у подземни свет.

Кратер Батагајка (Фото: Јутјуб)

Митови овог дела планете говоре о постојању три света – горњег, средњег и подземног, а локалци верују да је Батагајка пролаз до једног од њих.

У то их уверавају и застрашујући звукови, иако они највероватније потичу од одрона тла у кратер, који заједно са кањоном који "излази" из њега мери километар дужине и 100 метара дубине.

Батагајка је почела да се формира у шездесетим годинама прошлог века, када је човек посекао велики део шуме на том подручју. Земља је после тога почела да "тоне" и то се наставило све до данас, уз утицај климатских промена.

Велика поплава из 2008. убрзала је потонуће тла, а резултат тога је "природна лабораторија" у којој научници могу да проучавају слојеве тла.

Недавно је покренута научна експедиција чији је циљ откривање старости ове области, а професор Џулијан Мартон са Универзитета у Сасексу сматра да су слојеви тла који су утонули стари барем 200.000 година.

Он се нада да ће на основу узорака сличних структура на Гренланду, Кини и Антарктику успети да реконструише историју земље.

"Батагајка је заокупила моју машту. Њена величина је невероватна. Тло је савршено изложено и сви слојеви су видљиви", каже Мартон.

Следећи корак у проучавању Батагајке је анализа пермафроста, узорака прастарог леда који се може наћи у њеној утроби. Извор: dnevnik.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА