Најновије

ЕКСПЕРТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ ПРЕДРАГ ЋЕРАНИЋ: Балкан као опасно мјесто

По једнима Балкан је капија између Истока и Запада, по другима то је меки стомак Европе. За САД то је критично и опасно мјесто по америчке интересе, те су се стога Американци поново „усходали“ Балканом. За ову регију интересовање показују и Русија и Кина.

Предраг Ћеранић (Фото: ЈуТјуб)

Пише: Предраг Ћеранић Већински народ који на овом простору живи су Срби, које са Русима спајају историја и вјера, што је разлог више за бригу. САД регију желе контролисати, колико због свих варијанти руских гасних „токова“, толико и због намјера Кине да сагради балканску дионицу Новог пута свиле, у виду изградње брзих пруга. Ни опасност од БРИКС-а не смије се занемарити. Све у свему, за САД Балкан има посебну геополитичку тежину. Из америчког угла посматрано, Балкан је повезан и неодвојив од Блиског истока, гдје су присутни бројни проблеми. То није ИСИЛ, није ни Ал Нусра, преобучена Ал Каида, нити Саудијска Арабија, Турска или Кипар. Проблем је Русија.
Стога је Балкан проглашен зоном од виталног интереса. Срби се сматрају за реметилачки фактор. Србија није признала Косово, није увела санкције Русији, не осуђује руску интервенцију у Сирији, привредно сарађује са Русијом, чак и на војном плану. Због Републике Српске Бих није у могућности да призна Косово, нити да заведе санкције Русији. Бања Лука се противи уласку у НАТО, у пријестоници Српске Руси су радо виђени гости. Између Москве и Бања Луке гради се све више мостова у политичком и културолошком смислу. Изетбеговића, Иву Банца и Месића очајно брине ситуација у БиХ, „због утицаја Москве на Бања Луку“.
Стога се много очекивало од недавног протеста опозиције. Британска штампа није сачекала расплет, већ је „свенародни протест“ опозиције приказала као бунт против корупционашке владе. Шест репортажних кола сарајевских телевизија очекивало је спектакл у виду сукоба полиције и „мирних демонстраната“, који су кренули у протестну шетњу. До сукоба би дошло да организатори нису одустали од шетње ка другом скупу, гдје се на Тргу Крајине одржавао митинг подршке актуелној власти. Слике сукоба полиције с демонстрантима, које више личе на уличне борбе, и даље ћемо посредством медија посматрати у Паризу и другим европским престоницама, гдје то више никога не чуди. У Бања Луци се то није догодило, што је многе разочарало.
Међутим, за Вашингтон постоје нека недоречена питања. Рецимо, да ли Бошњаци у БиХ и Рашкој области политички гравитирају Западу или Турској? За Албанце на Косову сасвим је извјесно да су им ближи Албанија и Турска од ЕУ. Оно што објективне посматраче највише брине је да су етничке напетости и говор мржње много више изражени данас, него 92. године. Али, да ли то Американце забрињава. Мало хаоса не би било на одмет. Био би то добар повод да НАТО у униформи мировних снага, поново арбитрира и раздвоји зараћене стране. Посљедице ратних разарања, економски колапс балканских земаља и проблеми који би били створени ЕУ – то би било у другом плану. Важно је отјерати Русе.
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА