Најновије

Кинези напредују али су Самсунг и Епл и даље на врху

У првом кварталу године испоручено је 349 милиона паметних телефона, што је за 3,9 одсто више од прошлогодишњег броја.
Ипак, према проценама консултантске куће Гартнер, раст продаје резултат је популаризације јефтиних паметних телефона на тржиштима у развоју, што је пак подстакнуто смањењем цена 4Г приступа мобилним мрежама.

“Нови брендови уносе пометњу у старе пословне моделе и повећавају свој удео. С таквом тржишном динамиком, кинески брендови полако постају нови водећи светски брендови”, сматра Аншул Гупта, директор истраживања у Гартнеру. “Два кинеска бренда су међу пет најпродаванијих у првом кварталу 2015, а представљали су 11 одсто тржишта. Сада већ говоримо о три кинеска бренда на топ пет листи уз удео од 17 одсто”.

Баш као Ксиаоми и Хуавеи, велики раст забележио је и Опо. Испред овог тројца налазе се само Самсунг и Епл, којима удео полако али сигурно опада. Оба гиганта су, наиме, испоручили мање уређаја него прошле године, а највећи пад је забележио Епл - са 17,9 на 14,8 осто удела у истом периоду (први квартал 2015/2016).

Самсунгов пад су, према аналитичарима, како-тако “амортизовали” нови модели из линије Галакси С7, али и јефтинији уређаји који су успели да се наметну као конкуренција на тржиштима у развоју.

ИЗВОР: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА