Најновије

"ДАН Д" ЗА РАЗРЕШЕНОГ ЕПИСКОПА: Шешељ враћа Филарета?!

„Дан Д“ за Филарета! Свети архијерејски сабор на почетку друге недеље рада, интензивно разматра молбу свргнутог владке Филарета Мићића да га врате на трон у Епархији милешевској.

Владика Филарет (Фото: Јутјуб)

Како сазнаје Ало!, разрешени епископ највише се узда да би му могла помоћи подршка лидера СРС-а Војислава Шешеља, који је у Хагу ослобођен кривице и који заузима све значајније место на политичкој сцени Србије.
Истовремено, за њега агитују и представници Исламске заједнице (ИЗ), па се и с њихове стране на патријархову адресу стигло писмо подршке. Филаретова судбина поделила је владике у два табора, једни су за његов повратак, други у који спадају Амфилохије и струје око њега изричити су противници, а сам патријарх нашао се у незавидној позицији. Ситуација је таква нарочито због тога што Сабору пристиже све више захтева којима се тражи Филаретов повратак. У писму ИЗ упућеном патријарху, а у које је „Ало!“ имао увид, каже се чак да је Филарет фактор стабилности и да је његов повратак на трон Милешевске епархије неопходан.
- Ваша светости имамо слободу да вам се обратимо са једном молбом. Молимо вас, ако постоји икаква могућност да господина владику Филарета вратите на своју ранију дужност епископа Милешевске епархије. Сматрамо да би то било веома добро, јер је владика Филарет за време управљања Милешевском епархијом био веома агилан и добронамеран у одржавању добрих односа између православних и муслимана.
Такође, сматрамо да је то најважније на овом веома осетљивом подручју и у ово веома тешко време за српски народ и Србију, као и за све оне који живе на овом простору. Ваша светости још једном вас молимо да уз ваше добро срце и сигурно интерес СПЦ, а уз божју помоћ вратите владику Филарета на трон Милешевске епархије. С поштовањем и бог вам дао добро здравље и дуг век - стоји у писму које су потписали Хаџи еф. Мустафа Макић, Председник одбора ИЗ и Салих Селимовић, историчар.
Занимљиво је да би према речима одлично обавештеног извора из СПЦ, Филарету, који силно жели да поново буде владика, о чему најбоље сведочи његово срцепарајуће писмо упућено патријарху, одлучујућу помоћ могао да пружи Шешељ.
- Никако не треба заборавити да је Филарет дугогодишњи пријатељ са Војиславом Шешељем, који је на велика врата поново ушао у високу државну политику Србије, а Црква и те како води рачуна о својим позицијама у врху државе. Познато је да је прошле године Филарет пре него што ће бити свргнут одликовао Шешеља Орденом „Белог анђела“, а Шешељ се тек вратио из Хага, његова странка била ванпарламентарна. Е, тај орден је код неких у врху СПЦ тад био аргумент више да се развласти Филарет, уз административне пропусте. Упркост томе што је Шешељ био главни узрок Филаретовог свргнућа, након прошлог Сабора и Амфилохије је одликовао челника радикала. То би могло да помогне Филарету - појашњава наш саговорник.
Јовану нема повратка у Ниш
Епископу Јовану Пурићу нема повратка на трон у Нишу. Он сада има опцију да буде на помоћи остарелом епископу шабачком пошто га је позвао владика Лаврентије, иако из здравствених разлога не учествује у раду Сабора. Пошто се овој идеји Лаврентијеви свештеници оштро противе, највероватнија опција је да се Пурић трајно врати у манастир Острог.
Сабор на ивици инцидента
Због тешких тема на дневном реду Сабора, прошлонедељне седнице повремено су биле на ивици инцидента. Тако се замало десило да овогодишње заседање напусте митрополит Амфилохије и епископи Григорије Дурић, Теодосије Шибалић и Јоаникије Мићовић. - Четворица владика су инсистирали да сваки понаособ има по два гласа приликом одлучивања, јер поред својих, привремено управљају још по једном епархијом. Остали епископи су били против. Таква пракса никад није постојала у СПЦ. Чешљани су и записници с ранијих заседања који су то потврдили. По тој логици би и патријарх требало да увек има три, а тренутно чак четири гласа. Амфилохије и владике нису одступили. Тада је Амфилохије демонстративно изашао са Сабора. И веровали или не, тим поступком успео је да умилостиви остале учеснике Сабора који су се на крају сложили да има два гласа, односно ова четворица владика сад имају укупно осам гласова приликом одлучивања - испричао је извор. Извор: Alo.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА