Најновије

ДРЕЦУН: Приштина преко законских промена покушаће да формира војску

БEOГРAД - Kосово би могло преко законских измена да без промене назива тзв. Kосовских безбедносних служби прошири мандат тоj формациjи, како би постали оружана сила и тако могли да учествуjу у мисиjама НATO и пошаљу захтев за чланство у "Партнерству за мир", изjавио jе данас досадашњи председник скупштинског Oдбора за Kосово и Mетохиjу Mилован Дрецун.

Дрецун (Фото: Јутјуб)

"Претпостављам да ће покушати да преко измена и допуна закона, без промене имена, али да им се прошири мандат да би вероватно могли да учествуjу у мисиjма НATO и пошаљу захтев за чланство у 'Партнерству за мир'", рекао jе Дрецун за РTС.
Дрецун каже да та трансформациjа не би била могућа преко промене тзв. косовског Устава, будући да jе за то потребна двотрећинска већина и да међу Србима у тамошњем парламенту нема воље за то.
Зато ће, према мишљењу Дрецуна, прибећи заобилазноj тактици - да се без промене назива тоj формациjи прошири мандат, да постану оружана сила да би могли да учествуjу у мисиjама НATO и крену ка чланству у "Партнерству за мир".
За законске промене им jе довољна проста већина, додао jе Дрецун, наводећи да тзв. Kосовске безбедносне снаге већ функционишу по НATO моделу по коме се организуjе воjска, они су структуирани као воjска, имаjу хеликолптере, обавештаjну службу... 
"Променила би се се само форма, веома брзо би добили пешадиjу и борбена возила, али већ их обучаваjу НATO официри, они учествуjу на вежбама коjе организуjе НATO у поjединим земљама", навео jе Дрецун. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА