Најновије

ЕПИДЕМИЈА РАЗВРАТА: Због "летећег секса" енорман пораст полних болести у Војводини

У Војводини је за последњих месец дана регистровано 2,5 пута више оболелих од полних болести него у истом периоду прошле године.

Илустрација (Фото: Фејсбук)

Од средине априла до средине маја регистровано је скоро 60 особа које су заражене разним полним инфекцијама, а највише људи, чак 42, оболело је од хламидије, показују подаци Института за јавно здравље. Стручњаци тврде да је разлог нова мода међу Војвођанима која се популарно назива 'летећи секс'. Специјалиста дерматовенерологије Весна Најдовска каже да овакви резултати треба да забрину, јер су информације о полним болестима лако доступне свима, а промискуитет је један од главних узрочника ширења. - Заражених је вероватно и много више, јер многе приватне клинике не пријављују своје податке, а пацијенти сами одлазе на прегледе тек када проблеми постану несносни, а до тада су већ заразили доста других људи - каже Најдовска. Она додаје да међу зараженима има доста образованих и добро ситуираних особа које су жртве 'летећег секса'.
- Велики проблем је такозвани 'летећи секс' где се ступа у односе са непознатим људима и врло често мењају партнери. Једна особа најчешће за кратко време има односе са двоје или троје људи које не познаје, а правдају се да су били само са 'чистим' особама, што не значи да они нису заражени - каже она. У Дому здравља „Нови Сад“ кажу да број заражених донекле забрињава, али да је једино решење права заштита. - Људи врло мало знају о заштити, о симптомима болести, а често одмаже и неправилна терапија, односно узимање лекова на своју руку - каже дерматовенеролог Јадранка Јанковић из Дома здравља. Подаци ИЗЈВ показују да су у покрајини отркивене три нове особе заражене ХИВ-ом. Према проценама, у Војводини је више од 250 особа заражених овим вирусом, док се годишње открије између 20 и 30 заражених. Подаци показују и да је за мање од месец дана регистровано 12 особа са хепатитисом Б и Ц, а у извештају ове здравствене установе наводи се да су болести значајан епидемиолошки проблем због тешког тока лечења, често неповољног исхода и доживотног ношења вируса. Такође су регистрована и три случаја инфекције сифилисом. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА