Најновије

Марић: Важно да протест косовских Албанаца не буде усмерен против СПЦ и Срба

Министар администрације и локалне самоуправе у косовској влади Љубомир Марић изјавио је данас да је важно да протест косовских Албанаца у Дечанима не буде усмерен против Српске православне цркве и тамошњих Срба.

Марић (Фото: Јутјуб)

Руководство општине Дечани заказало је за сутра у подне демонстрације у том граду против одлуке косовског Уставног суда да су Високи Дечани власници 24 хектара земљишта око манастира.
Марић је у изјави Тањугу рекао да политичке ставове има право свако да исказује, али на миран и пристојан начин и да је важно да политичка воља и став не буду негативно усмерени према српској заједници, неалбанском живљу у том делу Косова а посебно не према Српској православној цркви (СПЦ). - Свако има право да изражава своје политичке ставове, то је демократско право. Одлука Уставног суда је одлука о имовинским правима, оно што је важно - да је владавина права у том делу показала да може да функционише - рекао је Марић.
Председник општине Дечани Расим Сељманај је и на Фејсбук страници позвао на демонстрације, тврдећи да је одлука Уставног суда о потврђивању манастиру Високи Дечани власништва над 24 хектара земље "неправедна и под утицајем политике".
Сељманај је за косовске медије рекао да зна ко је одговоран за одржавање мира, али и додао да је у позицији да мора да брани интересе грађана, као и да њихов интерес није да земљиште буде додељено манастиру Високи Дечани. Поједини косовски медији преносе да власти и становници општине Дечани неће поштовати прошлонедељну одлуку косовског Уставног суда. Кфор је, појачао своје присуство у околини манастира. Уставни суд Косова је 21. маја закључио дугогодишњи судски спор у корист манастира Високи Дечани и потврдио власништво манастира над 24 хектара земље, која је 16 година била под судским спором. Манастиру Високи Дечани су 24 хектара земљишта, које локални Албанци желе да присвоје, првобитно враћена одлуком Владе Србије 1997. године. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА