Најновије

СПРЕМА СЕ НАПАД НА СРПСКУ СВЕТИЊУ: Харадинај води напад на Дечане?!

Албанци у четвртак ударају на српску светињу и спремају нереде јер нису успели да отму манастирску земљу! Како „Ало!“ сазнаје, овим нередима координира злочинац Рамуш Харадинај преко свог председника ове општине Расима Сељманаја.
Револтиран одлуком Уставног суда о потврђивању власништва над 24 хектара земље манастиру Високи Дечани, председник општине, који је, члан Харадинајеве странке, путем своје Фејсбук странице позвао је Албанце на масовне демонстрације испред тог манастира! Да ситуација никако није наивна, сведочи и то да општина Дечани важи за упориште екстремитичког покрета „Самоопредељење“, које је одговорно за десетине немира у нашој јужној покрајини, а који су иначе коалициони партнери Харадинајеве странке.
Сељманај је позив упутио тврдећи да је одлука суда „неправедна и под утицајем политике“ и да се мора променити. Напоменуо је да је суд, својом одлуком о уступању својине два друштвена предузећа манастиру, дао легитимитет одлуци донетој за време режима Слободана Милошевића 1997.
Поруку коју је објавио Сељманај за неколико сати прегледало је више од 12.000 људи, а приштински медији објавили су јуче да власти и становници општине Дечани неће поштовати прошлонедељну одлуку косовског Уставног суда, недвосмислено показавши да подржавају протест.
- Позив на демонстрације присталице „Самоопредељења“ су једва дочекале, јер су познати по томе што воле да изазивају немире. То је група екстремиста спремних на све, људи којима смета све српско, а поготово српске светиње - каже извор.
Он подсећа да су се и раније на протестима због сличног повода испред ове задужбине Стефана Дечанског Албанци окупљали у огромним групама, као и да су на последњем, када су махали албанским заставама и држали транспаренте, изнели низ критика на рачун игумана манастира оца Саве Јањића, којег су вређали и оптужили да спроводи пропаганду.
Због целокупне ситуације, КФОР је још јуче појачао своје присуство у околини манастира, а већ од данас њима ће се придружити снаге косовске полиције како би спречили да ова српска светиња и монаси по ко зна који пут у низу буду мета Албанских екстремиста.
Милован Дрецун, председник Одбора за КиМ Скупштине Србије, рекао је  да Албанци најављеним протестом желе да пошаљу једну снажну поруку.
- Желе да пошаљу снажну поруку институцијама да не поступају попут Уставног суда и никако да доносе сличне одлуке јер се они са тим не могу помирити. А одлука суда је најисправнија могућа. Та земља је у власништву СПЦ и годинама је вођена битка око ње. Ја се надам да ће се све завршити на миран начин, али то зависи искључиво од њиховог плана - каже Дрецун. Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА