Најновије

МАРКО ЈЕ СТРАДАО У ОЧЕВОМ НАРУЧЈУ: Он је најмлађа жртва НАТО бомбардовања, а данас би био студент!

Дана 31. маја 1999. године око 13.30, НАТО авион бацио је разорну бомбу, тешку више стотина килограма на стамбену зграду Р-74, у Улици Стефана Немање. У тренутку је погинуло 11 цивила, међу којима су Марко и Владан.

Најмлађа жртва НАТО агресије (Фото: Фејсбук)

Они су након шетње свратили до Владанове продавнице у тој згради када је почео напад. У тренутку када је пала бомба, Владан је Марка држао у рукама, покушавајући да га заштити.
- Само десетак дана пре бомбардовања Марко је напунио две године, одувао је свећице на торти. Био је живахно дете увек у покрету, увек је трчкарао око нас, жељан знања. Тешко ми је да замислим како би изгледао данас са 19 година, права момчина - с кнедлом у грлу говори Дејан Симић, Владанов брат и Марков стриц.
Породица Симић и поједина удружења већ годинама предлажу да један од вртића у Новом Пазару понесе име по најмлађој жртви НАТО бомбардовања Југославије, али из локалне самоуправе још нема одговора.
- Сваке године је све теже и теже, питамо се зашто, али одговор нисмо добили. Шта су ови људи криви, зашто су били мета, зашто је гађана стамбена зграда неколико километара удаљена од касарне - пита се Родољуб Биорац, који је након погибије супруге Драгомирке у истој згради морао сам да одгаја троје мале деце.
Годишњицу погибије 11 цивила у бомбардовању стамбене зграде у Новом Пазару и ове године, паљењем свећа и полагањем венаца, обележили су рођаци и представници локалне самоуправе, Војске и полиције.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА