Најновије

ОСВЕТНИЦИ ДЕЛТЕ НИГЕРА: Од ових "терориста" тресу се колена мултинационалним корпорацијама!

Док север Нигерије и даље дрхти пред џихадистима из Боко Харама, на југу страх у кости мултинационалним корпорацијама и њиховим пијунима у власти уноси једна нова организација.

Осветници делте Нигера (Фото: nigerianewsheadlines.com)

Последњих седам година у делти реке Нигер било је углавном мирно. Боко Харам, једна од најсмртоноснијих терористичких организација на свету, овде нема јако упориште, али у делти и даље живи велики број бораца расформираних милитантних јединица које су овде биле активне у разним периодима прошлости. Учестали напади на енергетска постројења страних нафтних комапаније као што је Шел скренули су пажњу на делту и терористичку организацију у настанку - Осветници делте Нигера.

Школовани у источној Европи

Ова милитантна организација није ни налик на Боко Харам или Исламској држави који се залажу за строги шеријат. Циљ Осветника је укидање експлоатације овог, нафтом богатог, региона од стране Запада и нигеријских власти које су практично у џепу америчких и енглеских нафтних компанија, и проглашење независности делте Нигера од државе Нигер. Осветници делте Нигер окупљају младе из региона који су како стоји на њиховом сајту, углавном млади и јако образовани. - Ми смо млади, образовани, пропутовали смо свет, а већина нас се и школовала у источној Европи - пише у једној од објава Осветника. Више прецизних података о овој групши није познато, али безбедоносни стручњаци упозоравају да би могли бити све већа претња. Њихов метод напада сличан је начинима напада других милитантних група у Африци. Најчешће су у питању бомбашки напади, али не самоубилачки, за које потом преузимају одговорност на друштвеним мрежама.
Своје активности појачали су када је Нигерија добила новог председника. Крију се у шумама или неприступачним деловима у близини реке и најчешће делују у малим групама. Није реткост да патролирају Нигером у гуменим чамцима наоружани до зуба.

"Натераћемо вас да патите"

План Осветника је да наставе са нападима све док стране компаније које експлоатишу нафту не напусте регион. Ова организација управо нафне комапаније са Запада сматра кривцем су уништење околине и економску маргинализацију региона делте због чега позивају на њихово уништење. - Натераћемо вас да патите као што због вас и уништења околине пате људи из делте Нигера - објавили су герилци из региона делте. У овом региону нафтне компаније користе и метод 'флеринга', тј. сагоревања гаса ради смањења притиска у нафтним налазиштима због чега природне катастрофе нису реткост у овом делу Африке.

Трпи буџет, економија....

Нигерија је до недавно била највећи афрички произвођач нафте. Највећи део залиха "црног злата" којима ова држава располаже налази се у делти реке Нигер, али упркос свом богатству овај крај један је од најсиромашнијих и најнеразвијенијих што га и чини подложним за јачење екстремиситчких група. Због бомбашких напада Осветника делте Нигера, нигеријска производња нафте је пала на 1,4 милиона барела дневно са 2,2 милиона, саопштили су званичници те земље. Ови подаци посебно су забрињавајући ако се има у виду 70 одсто буџета највеће афричке економије чини управо продаја нафте. Упоредо са смањењем производње и учесталих напада на нафтна постројења у власништву западних компанија, цена нафте на светском тржишту већ дуго је прилично ниска. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА