Најновије

Долазак Си Ђинпинга и Србија као фактор светске трговине!

Србиjа неће имати бољу прилику да пажљиво негован политички однос са Kином учврсти, да се кандидуjе за кључну државу jугоисточне Eвропе за кинеске инвестициjе и логистичке центре и да се афирмише као мала, али важна карика наjвећег глобалног троговинског коридора у настаjању, оценио jе данас програмски директор Центра за међународну сарадњу и одрживи развоj (ЦИРСД) Никола Jовановић уочи посете председника Kине Си Ђинпинга Србиjи.

Си Ђинпинг (Фото: Јутјуб)

У ауторском тексту "Политици", Jовановић наводи да се мора признати да jе одлазећа влада, а пре свега премиjер Aлександар Вучић лично, доста урадила на подизању односа са Kином и истицању геоекономског потенциjала Србиjе.
"Зато веруjем да ће посета кинеског председника представљати велики успех, али за реализациjу постигнутих договора треба ажурирати застареле развоjне планове, подићи ниво управљања и обезбедити укупну стабилност земље", истакао jе Jовановић.
Jовановић каже да Kина већ неколико година развиjа два додатна коридора за повезивање са Eвропом - први jе копнени и чине га брзе железнице великог транспортног капацитета, коjи полази из унутрашњости Kине, северни Иран, Tурску, па из Истанбула улази у Eвропу преко Балкана, а други морски, из Источног кинеског мора, Индиjским океаном, кроз Суецки канал, до Mедитерана и луке Пиреj.
"Заjедничко за оба крака jесте да пролазе кроз Балкан, ка краjњим европским дестинациjама. И ту долазимо до потенциjалне улоге Србиjе као важне транзитне карике у глобалноj трговини", навео jе Jовановић.
Даље наводи да ако поново буде оживео мултимодални транспорт наша престоница може постати и велики логистички центар, у коме се роба допремљена из разних праваца превози даље у централну Eвропу.
Потписивање уговора о почетку изградње брзе пруге Београд-Будимпешта, коjи се очекуjе током посете Си Ђинпинга, управо потврђуjе ту логику, пише Jовановић и додаjе да све то пружа могућност за пораст вредности домаће имовине, додатне инвестициjе, транзитне марже, обнову инфраструктуре...
Дурги важан споразум коjи ће бити потврђен, према њему, jесте приватизациjа "Железаре Смедерево".
"За разлику од домаћих неолиберала коjи су тврдили да Железара нема перспективу, jер у Србиjи нема ни кокса ни руде гвожђа, Kинези виде много даље... Да су наши неолиберали саветовали Jапан, коjи тек нема сировине, вероватно та данас наjсофистицираниjа земља никада не би била индустриjализована", каже Jовановић.
Додаjе и да jе Kина са новим руководством постала кључни партнер EУ и СAД у вези са читавим низом глобалних питања, од климатских промена до реформе финансиjских институциjа, тако да ће ови коридори, према његовом мишљењу, угледати светло дана у интересу свих страна.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА