Најновије

НЕМА ИХ У СКУПШТИНСКИМ ОДБОРИМА: Дачић вероватно опет у Вучићевом кабинету, шта је са Чедом?

БЕОГРАД - На списку чланова двадесетак скупштинских одбора од свих посланика нема једино имена двојице парламентараца. Реч је о Ивици Дачићу и Чедомиру Јовановићу, лидерима СПС и ЛДП, странака које су по медијским спекулацијама виђене као могући партнери које би мандатар Александар Вучић могао да прими под окриље владајуће коалиције.

Јовановић и Дачић - чланови следеће владе или нешто друго? (Фото: Јутјуб)

-  Самим тим овакав потез може бити протумачен као да се рачуна да ће из парламента Дачић и Јовановић брзо отићи у Немањину. У СПС остављају и ту могућност, док у ЛДП негирају да је одсуство Јовановића из скупштинских одбора у било каквој вези са партиципирањем у Вучићевој влади.

"Чедино име није на списку ниједног скупштинског одбора, не зато што ће се он из скупштинских клупа преселити у Немањину 11, већ зато што је незадовољан расподелом места у тим скупштинским телима. Он је пре свега незадовољан чињеницом да ЛДП није добио места у веома важним одборима, као што је Административни и Одбор за контролу служби безбедности. То су једини и прави разлози који немају везе са медијским спекулацијама", напомињу у ЛДП.

На питање да ли је одсуство Дачића са списка чланова скупштинских одбора у директној вези са његовим договором да ће поново бити члан Вучићевог кабинета, Дијана Вукомановић, председница Извршног одбора социјалиста, каже да је то логичан индуктиван закључак.

"Но, у политици су значајнији директни преговори лидера странака и програм мандатара будуће Владе. Битно је да Дачић има и ту предност да је након дугог вишегодишњег парламентарног стажа у Скупштини Србије изабран неколико пута на министарску позицију у извршној власти", напомиње Вукомановићева.

Она истиче и да социјалисти изузетно цене скупштинске клупе.

"Оне су најбоља политичка школа и одскочна даска за функције у извршној грани власти, јер битно је да обе гране власти - извршна и законодавна - разумеју и уважавају једна другу", закључује председница ИО СПС.

У случају да Дачић и Јовановић остану у опозицији, убудуће ће моћи да рачунају на место у некој од делегација скупштине при међународним институцијама.

Осим лидера СПС и ЛДП, ни Сулејман Угљанин неће бити члан било ког скупштинског одбора, али не зато што очекује да ће бити део власти, већ зато што ће ускоро вратити посланички мандат. "Угљанин је председник Бошњачког националног већа и убудуће намерава да се озбиљније посвети решавању проблема Бошњака", истичу  у посланичком клубу ЛДП-СДУ, не желећи да прецизирају када ће Угљанин заиста поднети оставку на посланичку функцију.

Председник Одбора за административно буџетска и мандатско имунитетска питања убудуће ће највероватније бити шеф клуба напредњака Александар Мартиновић, који ће на том месту заменити Зорана Бабића, који није више у посланичким клупама. На списку за чланове тог одбора су и председници ДС Бојан Пајтић, ЛСВ Ненад Чанак и СРС Војислав Шешељ. Очекује се да као и у прошлом сазиву председница Одбора за одбрану и унутрашње послове буде потпредседница СНС Марија Обрадовић. Међу члановима одбора су новинар Мирослав Лазански и војни аналитичар Зоран Драгишић, који су у посланичком клубу напредњака. Из редова социјалиста у одбору ће бити Владимир Заграђанин и Ивица Тончев, из СРС генерал Божидар Делић, док ће ДС представљати Балша Божовић, а СДС Марко Ђуришић. Први на списку чланова Одбора за уставна питања и законодавство је Бојан Торбица из Покрета социјалиста, а на списку су између осталих радикал Зоран Красић и потпредседница Скупштине Гордана Чомић из ДС.

Челно место у Одбору за финансије могао би поново заузети потпредседник Скупштине из СНС Верољуб Арсић, а за члана је предложен из СПС Душан Бајатовић и председник ДЈБ Саша Радуловић, који је предложен и за законодавни одбор. Између осталих, некадашњи члан Покрајинске владе Горан Јешић предложен је у Одбор за пољопривреду, Милутин Мркоњић и(СПС) у Одбор за саобраћај, а Жарко Кораћ (независни посланик у клубу ЛДП-СДА) у Одбор за образовање.

Председница Скупштине Маја Гојковић прва је на списку за чланове Одбора за културу и информисање, а међу члановима су и оперска дива Јадранка Јовановић, Славица Ђукић Дејановић, Ђорђе Вукадиновић, Наташа Мићић, Мирослав Лазански... Посланик клуба СПС Јошка Броз кандидован је за чланство Одбора за рад, као и председник Двери Бошко Обрадовић, а радикал Милован Бојић у ресору здравља.

У Одбору за европске интеграције биће између осталих досадашња председница групе пријатељства са Немачком Весна Марковић из СНС, Бранко Ружић (СПС), Милорад Мирчић (СРС), а челно место Одбора за иностране послове могло би поново припасти посланици СНС Александри Ђуровић, са којом ће у овом радном телу седети и Миланка Карић, Дијана Вукомановић и Жарко Обрадовић, радикалка Александра Белачић, посланица ДС Наташа Вучковић, као и председница ДСС Санда Рашковић Ивић.

Одбор за контролу служби безбедности, чије седнице су скоро увек затворене за јавност, има девет чланова. За чланство су предложени Игор Бечић, Марија Обрадовић, Владимир Ђукановић и Драган Шормаз (СНС). Потом, из редова СПС Душан Бајатовић, лидер радикала Војислав Шешељ, председник ДЈБ Саша Радуловић, лидер Нове странке Зоран Живковић и функционер СДПС Мехо Омеровић.  Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА