Најновије

БЛАНКО ОТКАЗИ, ЗАБРАЊЕНА ТРУДНОЋА! Како све послодавци у Србији уцењују раднике!

Да би задржали посао, радници из очаја пристају да потпишу бланко отказ или да газди врате део плате, а жене чак потписују да неће остати у другом стању.

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Како би заштитили своје интересе, послодавци у Србији све чешће прибегавају пракси коју радници, иако невољно и бесно, прихватају јер другог избора немају.
Већина послодаваца, посебно у сектору услуга, новим радницима најчешће траже да потпишу бланко отказ. На „документу“ не уписују датум, што значи да радник може остати без посла у сваком тренутку, било у случају болести, трудноће или одлуке послодавца да му радник више није потребан. Запослени се тако држе на „узди“, јер када послодавац има у фиоци бланко отказе, не мора да наводи разлоге за отказ, а једина дилема је да одреди датум. Осим што је стално у страху од воље послодавца, радник у случају отказа остаје без отпремнине, али и месечне накнаде коју, након отказа, може да добије код Националне службе за запошљавање. Бланко отказима код жена послодавци се додатно осигуравају да оне неће рађати наредних неколико година. Законом је прописано да се у случају трудноће уговор о раду на одређено време продужава до истека одсуства са рада ради неге детета. Дакле, по истеку тог рока престаје радни однос. - Појединци су нам причали како папиролошки добију законски минималну зараду, али да им власник тражи да врате пет или седам хиљада динара - прича за Блиц инспектор рада Илија Јовић, који овај посао обавља 18 година. Иако су уцене послодаваца јавна тајна, радници се скоро никад не усуђују да их пријаве. Ретко се дешава да се пожале инспекцији или да поднесу тужбу. Извр: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА