Најновије

НЕГОДУЈЕ ЗБОГ ОПОЗИВА: Лопандић напао Дачића због смене!

Досадашњи амбасадор Србије при ЕУ Душко Лопандић сматра да је до његовог опозива дошло исхитрено и мимо уобичајене процедуре, без консултација и разматрања објективних околности онога што се догодило.

Ивица Дачић (Фото: ЈуТјуб)

Како наводи у писму министру спољних послова Ивици Дачићу до његовог опозива дошло је у периоду техничке владе и осетљивом моменту преговора са ЕУ.
"Овај поступак је у драстичној несразмери са уобичајеним случајевима пословичног отезања МСП да се одреди према разним аферама и пропустима које су погађале углед или интересе наше земље, укључујући и оне због којих су наши људи губили животе или када су место отправника послова попуњавале особе које се налазе под кривичном одговорношћу, а могло би се наћи још разних других примера," навео је Лопандић у писму.
Лопандић подсећа да уобичајена процедура подразумева да дипломата, у случају пропуста, о томе буде упозорен, позван на консултације, да се „одвага“ тежина случаја или затражи да се шире изјасни о свим околностима тог питања.
"Ви ниједном нисте лично ни разговарали са мном, него сте обавештавани посредно, што само указује на однос према нашим амбасадорима, дипломатама и свима који овој држави служе на најбољи начин у често нимало лаким околностима," наводи Лопандић.
Амбасадор каже и да је одлуком да буде хитно опозван анулирано и игнорисано тридесет година његове професионалне каријере.
"Поражавајућа је и за сваког професионалног службеника чињеница да се сада у јавности неодмерено дају класификације о мом "тежем пропусту у раду“ који се односи на наводно недовољно брзо обавештавање око организације једне приватне изложбе у Европском парламенту, коју је припремио у своје лично име један једини (од њих 754) члан Европског парламента, са потпуно маргиналним и небитним утицајем," указује Лопандић.
Министру је, тврди Лопандић, познато да се у згради Европског парламента дневно организују на десетине изложби и скупова које немају никакав официјелни карактер и да се оне се често организују и супротно званичним ставовима самих држава чланица ЕУ.
"Одговорно тврдим да су интереси Србије и српских грађана поводом организације изложбе о Степинцу били адекватно заштићени промптним реаговањем Мисије Србије при ЕУ- писаним путем и усмено - на свим релеватним инстанцама Европског парламента...", наводи Лопандић у писму.
Министру је, како додаје, познато из амбасдорових извештаја и да скоро нико од званичника у ЕП до наше реакције није ни знао за одржавање дотичне изложбе нити је икада раније чуо за Степинца.
Имајући у виду брзу и одговарајућу реакцију Мисије Србије према ЕП, драстична санкција која је према њему примењена, "не одговара степену тзв. пропуста, а још мање непостојећим последицама тог пропуста“, наводи опозвани амбасадор. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА