Најновије

ОПАСНОСТ ПО ЧИТАВУ ЕВРОПУ: Ерупција вулкана прети сваког часа! Последице ће бити катастрофалне!

Хекла, вулкан на југу Исланда последњи пут је имао ерупцију 2000. године и научници упозоравају да прети нова која би могла довести до проблема у ваздушном саобраћају широм Европе.

Ерупција вулкана прети сваког часа (Фото: Јутјуб)

Пал Еинарсон, професор геофизике на Универзитету Исланд упозорава туристе да се не пењу по вулкану.
"Хекла је опасан вулкан. Не будемо ли пажљиви могло би доћи до катастрофе следећи пут када дође до ерупције. Данас, групе туриста посећују Хеклу током читавог лета. Имамо и 20-30 путничких авиона који надлећу Хеклу сваког дана", преноси Индепендент његове изјаве.
Педесетак километара од Хекле налази се још један активни вулкан. Ерупција тог вулкана 2010. године избацила је огромне количине вулканског пепела у атмосферу. Многи ће се сетити колико проблема у ваздушном простору је створила та ерупција. Већи део Европе био је присиљен да забрани летење путничким авионима, а то се одразило и на прекоатлантски саобраћај.
У раздобљу од 14. до 25. априла те године летови су били отказани зато што вулканска прашина може нанети тешку штету моторима авиона. Тако строга забрана летења није била забележена од завршетка Другог светског рата, а милиони путника широм света остали су заробљени у ваздушним лукама. Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА