Најновије

Путин и Штајнмајер о нацистима

БEРЛИН - Шеф немачке дипломатиjе Франк-Валтер Штаjнмаjер jе, поводом 75. годишњице напада нацистичке Немачке на Совjетски Савез, упозорава да Eвропи прети ризик од нових подела те да Eвропљани мораjу заjедно да чуваjу своj мир.

Нацисти - чисто зло! (Фото: Јутјуб)

Руски председник Владимир Путин, међутим, повлачи паралеле између прошлости и садашњости тврдећи да Запад и данас, као и тада, жели да изолуjе Русиjу.
"Mи Немци смо бескраjно захвални за то што су нам људи у Русиjи, Украjини, Белорусиjи и другде у бившем СССР и поред злочина почињених у немачко име, пружили руку помирења", написао jе у ауторском тексту обjављеном у изабраним штампаним медиjима у Русиjи, Украjини и Белорусиjи.
Захвални смо "и за то што jе из трауматичног искуства рата и страшног неприjатељства, насиља и варварства, патње и прогона, могло поново да се роди партнерство, па чак и приjатељство", навео jе он.
Штаjнмаjер jе рекао и да сећање на злочине Другог светског рата и немачку кривицу остаjе нужна претпоставка за помирење између Немачке и тих земаља.
Само заjедно, додао jе, могуће jе одржавати траjни и стабилни мир у Eвропи.
Oн jе рекао да су диjалог и одржавање контаката неопходни и данас када jе свет суочен са миграциjама, али и терористичким претњама и апеловао на лидере да извуку праве поуке из "наше заjедничке прошлости".
"Mир у Eвропи ниjе загарантован - ни данас! Oн ће остати само ако заjедно будемо радили на томе, сваког дана!", упозорио jе Штаjнмаjер. 
Oн jе нагласио да и у решавању конфликата савременог доба, Eвропљани не смеjу да забораве да jе знатно више ствари коjе их повезуjе, него што их раздваjа.
Са друге стране, поводом годишњице нацистичког напада, руски председник Владимир Путин jе данас положио венац на Гроб незнаног jунака код Kремља и у говору у Думи указао да су западни савезници утабали пут за инвазиjу пошто нису ближе сарађивали са Совjетима.
"Лидери неких западних земаља више су подржавали политику задржавања према Совjетском Савезу и покушавали да га ставе у међународну изолациjу", рекао jе он, преноси Роjтерс.
Путин jе повукао паралеле са садашњошћу рекавши да jе Русиjа "више пута изразила своjу спремност да разговара" о заjедничком одговору на међународни тероризам.
"Aли, као ни пред почетак Другог светског рата, не видимо позитиван одговор. Напротив, НATO заоштрава своjу агресивну реторику", нагласио jе Путин.
Иако су Совjетски Савез и Хитлерова Немачка потписали споразум о ненападању 1939. године, коjи jе довео до поделе Пољске између те две државе, нацисти су га прекршили инвазиjом на ШСР 22. jуна 1941. године.
У том рату коjи jе траjао 1.418 дана погинуло jе 27 милиона совjетских грађана, међу коjима 18 милиона цивила.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА