Најновије

Кључно да Србија настави реформе после Брегзита (ВИДЕО)

Резултати референдума о изласку Велике Британије из Европске уније могли би довести до успоравања процеса проширења ЕУ, јер ће државе чланице пажњу усмерити унутар ЕУ, али је упркос томе кључно да Србија настави реформе како би достигла европске стандарде, поручили су учесници панела “Шта можемо да очекујемо по отварању поглавља 24”.

(илустрација РТВ)

Виши правни саветник у Мисији ОЕБС у Србији Маурицио Салустро рекао је да је Европска унија до сада имала политику проширења, али да би сада, због одлуке британских грађана, могла да размотри и политику сужавања.
– Неко у Бриселу би требало детаљно да размишља зашто се то догодило. Можда је то резултат погрешних одлука, јер обично у животу жањемо оно што смо сејали – рекао је Салустро
Салустро сматра да евентуално успоравање процеса проширења није увек лоша ствар, јер то, како сматра, може да има и позитивне аспекте.
Како је објаснио домаће институције су некад склоне да “само штиклирају” тачку по тачку, а да не размишљају о суштинској реформи законодавства.
Шефица регионалног одељења за владавину права на Западном Балкану из амбасаде Краљевине Холандије Они Јалинк сматра да је сувише рано говорити о последицама одлуке грађана Велике Британије, али је додала да је за Холандију, када је реч о евроинтеграцијама Србије, кључно да се наставе реформе у области владавине права.
– Реформе у области владавине права у Србији остаће у фокусу Холандије. Те реформе су најтеже, али су кључне јер постављају темељ демократије и демократије која се тражи у Европској унији – рекла је Јалинк.
Она је нагласила и да је важно, без обзира да ли ће процес проширења бити успорен, наставити реформе.
– Оне јесу важне за процес приступања, али су важне и за транзицију Србије ка демократији – нагласила је Јалинк.
Директорка Београдског центра за безбедносну политику Соња Стојановић Гајић истакла је да излазак Британије из ЕУ значи улазак Србије у веома другачију ЕУ, јер ће се земље чланице и институције ЕУ у следећем периоду окренути себи.
Према њеним речима резултати референдума послужиће да се замисле политичари не само Велике Британије, већ и других држава како би видели зашто је дошло до њих.
Како је додала за останак у ЕУ гласали су млади и они који живе у велики центрима и градовима, док су за излазак били они који живе у руралном подручју.
– Они који су се осетили маргинализовано изразили су неповерење у институције и то ће имати ефекат на друге државе чланице, и покренути лидере у чланицама да се баве дебатом код куће како би их убедили да треба да остану у ЕУ.
Стојановић Гајић је оценила да ће процес проширења ЕУ бити успорен, да ће бити још темељније преиспитивање сваког напретка Србије, како би се домаћим бирачима објаснило да се не пушта било ко већ само они спремни.
– Али оквир , процедура и новац за нашу подршку је и даље на снази и све рефоме које смо кренули има ко да подржи – оценила је Стојановић Гајић.
Шеф мисије ОЕБС у Србији Петер Буркхард истакао је да је Србија важан партнер унутар европске безбедносне заједнице и да искуство ОЕБС-а у многим општинама широм Србије, посебно на пројекту борбе против насиља у породици, показује да је подстицање грађана да активно учествују у конструктивном дијалогу о безбедносним питањима кључна за успешно спровођење реформи.
– Србија треба да подстиче отворену комуникацију и размењивање информација између грађана и МУП-а – рекао је Буркхард.
Он је додао да је показатељи ефикасности полиције одсуство криминала и нереда, а не акције полиције у којим се суочавају са криминалом као последицом.
– Ако желимо да у преоцес реформе полциије да укључимо и цивилно становништво, неопоходно је промвисати свеобухатну расправу – рекао је Буркхард.
Он је додао да је “Водич кроз сарадњу о унутрашњим пословима у Европској унији”, који је данас у Миксер хаусу представио Београдски центар за безбедносну политику, веома важан у том смислу јер пружа детаљне информације о сарадњи европских држава у области унутрашњих послова. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА