Најновије

РОК ДВЕ ГОДИНЕ: Овако ће изгледати излазак Велике Британије из ЕУ

Процес за излазак Британије из ЕУ ће бити комплексан и оштар јер ће остале европске земље настојати да извуку највише што могу.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Једини начин да се Британија повуче из ЕУ да то уради кроз члан 50 Уговора ЕУ. Ранијих примера изласка из ЕУ нема и стручњаци оцењује да би Британија тешко могла да успешно оконча преговоре о изласку у периоду од две године који је предвиђен.
Продужавање тог периода захтевало би једногласни споразум свих 27 осталих чланица ЕУ и могло би да има за последицу тражење уступака. Такође би за нови споразум о трговини и широј сарадњи могла да се тражи ратификација у неким националним парламентима.
"Повлачење Британије из ЕУ значило би решавање питања свих права и обавеза - од приступа јединственом тржишту преко структурних фондова за сиромашније регионе до заједничког увођења санкција, која је Британија преузела током приступања ЕУ и више од 40 година чланства. Уз преговоре о повлачењу из ЕУ, Британија би морала да преговара и о новим споразумима са ЕУ", тврде британски званичници.
Пред референдум је указивано на низ конкретних питања која би морала да буду решена у преговорима о Брегзиту - око европског здравственог осигурања британских грађана, прекограничних безбедносних споразума, права британских рибара да рибаре изван британских вода, укључујући у Северном мору, приступа агенцији која контролише безбедност лекова.
Противници Брегзита су тврдили да би британска трговина трпела у условима незивесности и да би можда морало да се поново појединачно преговора са више од 50 земаља које имају споразуме са ЕУ.
 Наводи се да Британија неће бити у могућности да постигне све те споразуме док се не заврши прва рунда преговора о Брегзиту. Тиме се сугерише да би САД можда могле да одложе почетак преговора са Британијом док та земља не постигне споразуме са преосталим чланицама ЕУ. Велика Британија је гласала за излазак земље из ЕУ а више о томе сазнајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА