Најновије

ОДОШЕ ИДЕА, МЕРКАТОР И РОДА: Тодорић распродаје царство

Пословни словеначки дневник Финанс потврдио је да је Ивица Тодорић, односно Агрокор у проблемима и да желе да продају своју имовину.

Меркатор (Фото: Јутјуб)

Како наводи лист, концерн Агрокор Ивице Тодорића у интензивним је припремама за јавну понуду акција (ИПО) која би требало да се деси на Лондонској берзи, а план је да то буде на лето 2017. године.
Наводно Тодорић размишља да мањински удео прода само једном инвеститору. Исто тако још увек није одлучено хоће ли на ИПО ићи цео концерн или само његов прехрамбени сектор. Одлука ће зависити од ситуације на тржишту и пожељности инвеститора. У оба случаја Тодорић би се одрекао 49 одсто акција.
Прехрамбени део Агрокора чине компаније Агролагуна, Дијамант, Фриком, Јамница, Ледо, Младина, ПИК Врбовец, ПИК Винковци, Сарајево Кисељак, Солана Паг, Вупик и Звијезда.
Финанс пишу како су за њих заинтересовани улагачи из САД-а, Средњег и Далеког истока, а посебно из Кине. ИПО целог Агрокора је мање вероватан јер још увек није завршена консолидација трговинског сектора, односно Меркатора и Конзума, сматрају Словенци.
О ИПО-у Агрокора прича се последњих пет године откако је Ивица Тодорић био у интензивним покушајима да преузме Меркатор. То му је напокон успело у јуну 2014., а преузимање је било тешко више од пола милијарде евра, а очигледно се испоставило да Меркатор није добра инвестиција.
Притом се концерн задужио путем тзв. обвезница ПИК искључи на рачун којих је заложено више од 90 посто власништва Агрокора. Те обвезнице доспевају 2018. Непознати су услови под којима су издате, као и инвеститори који су их купили, а једино се зна да је аранжер издања био Дојче банк. Но јасно је да Ивица Тодорић мора чим пре одрадити јавну понуду акција како би био спреман да враћа тај врло ризичан дуг.
Представништву Меркатора и Агрокора је упућено питање везано за продају имовине Агрокора на која до данас није добијен одговор.
Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА