Најновије

БРИТАНЦИ НАСТАВЉАЈУ: Ни Брегзит их не може одвојити од мржње према Србима!

БEOГРAД - Шефица преговарачког тима Србиjе са EУ Tања Mишчевић изjавила jе данас да нема гаранциjа да ће Поглавље 23 бити отворено до краjа jуна.

Лондон (Фото: Pixabay)

"Без обзира што поглавље 23 ниjе отворено и што у овом моменту не можемо гарантовати да ће то бити 30. jуна, заjедно са поглављем 24, ми смо акционе планове за ова два поглавља усвоjили и они су наша обавеза", рекла jе Mишчевић за Б92 и додала да ће у 1. jула бити представљени први резултати спровођења акционог плана.
Mишчевић jе, коментаришући то што Велика Британиjа jуче ниjе гласала за отварање поглавља 23 и 24, рекла да jе тоj земљи за зелено светло потребна сагласност министара правде и за унутрашњу безбедност, коjи су, каже, били ангажовани током референдумске кампање у тоj земљи.
Oна наводи да проширење и после Брегзита остаjе jедно од кључних политика EУ, коjа ће инсистирати на испуњавању jасних услова коjе подразумева чланство. 
Говорећи о последицама Брегзита, Mишчевић каже да jе у рукама Велике Британиjе да покрене процедуру изласка из EУ. 
"Сигурна сам да Британиjа разуме да постоjе механизми коjе друге чланице EУ могу искористити ако Британиjа отеже са покретањем процедуре", наводи она.
Упитана може ли се десити да се Британиjа предомисли и "заобиђе" резултате референдума, Mишчевић каже да jе то jедна од опциjа и да су резултати изненадили и оне коjи су били за и оне коjи су били против Брегзита.
"Постоjи озбиљна турбуленциjа у Британиjи, све су опциjе и моделитети могући. Aли, jа мислим да се ствари неће вратити на дан пре референдума, све што се буде дешавало, дешаваће се у другачиjоj униjи", наводи Mишчевић. Подсећамо, Британија и Хрватска су блокирале отварање поглавља. Велика Британија користи све инструменте да ослаби утицај Србије на Балкану и Европи. Управо је Британија предводила и акцију учлањивања Косова у УНЕСКО, као и пројекат Декларације о Сребреници, док су у последње три деценије увек били кључни фактори антисрпских пројеката и подмуклих деловања која су доводила до великог броја жртава и огромне штете по Србију и српски народ на целом простору бивше Југославије.
Извор: Танјуг / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА