Најновије

ВИДОВДАН НА КОСОВУ: Крију кнеза Лазара од Албанаца

Спомен-плочу кнезу Лазару мештани његовог родног села Прилепац крију од Албанаца тако што је носе кући и износе на дан Косовске битке.

Кнез Лазар (Фото: Википедија)

Становнике Косовског Поморавља мука је натерала да успомену на кнеза Лазара чувају на необичан начин.
Српски владар, који је у боју са Турцима на Видовдан 1389. предводио српску војску и погинуо, рођен је у Прилепцу код Новог Брда, највероватније 1329. године.
У средњем веку Прилепац је био утврђени град подигнут на платоу ком је са три стране, због стрмине, немогуће прићи. Утврђење је служило за одбрану оближњег Новог Брда, важног трговачког и рударског средишта, а њиме је управљао високи чиновник цара Душана Прибац Хребељановић, отац потоњег кнеза српског и свеца српске цркве Лазара... Све су ово неспорни подаци из прошлости.
А чињенице из најновије историје су: на Видовдан 2001. мештани српског села Ропотово на остацима тврђаве на Прилепцу поставили су невелику камену плочу у спомен на кнеза: да је те и те године ту рођен, да је погинуо на Косову и да је био српски владар. Све је то уклесано у плочу, ћирилицом, и мали крст, мањи од педља... Два дана касније, плоча је разбијена.
Вандализам без истраге
Шта је тачно на плочи некоме засметало, никад се није сазнало, а истини за вољу, истрага није ни вођена. Србима је и ово било довољно да схвате поруку. На Видовдан 2002. попели су се на Прилепац са новом плочом, свештеник је очитао молитву за покој душе погинулог кнеза Лазара, а кад су пошли кућама - плочу су понели са собом.
- Седам дана уочи Видовдана у Ропотову почињу Видовданске свечаности, а њихово финале одиграва се на Прилепцу у подне, на сам празник. Тада на Прилепац излази пет до десет хиљада Срба из Косовског Поморавља да ода почаст кнезу. Том приликом свечано се износи плоча која на остацима тврђаве стоји док смо ми тамо. У својој кући до наредног Видовдана чува је „кум“, који се бира ту на Прилепцу - објаснили су председник СО Ранилуг Саша Алексић и Негован Димић, чланови организационог одбора свечаности.
Сметају споменици
Плоча с именом кнеза Лазара се износи и у свакој другој иоле свечанијој прилици - кад су ту гости са стране, кад дођу новинари или кад већа група мештана крене на Прилепац. И затим склања од беса оних којима смета сваки српски споменик на Косову.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА