Најновије

БРИСЕЛ УКИДА ВАЛУТЕ: Комшијама уводе евро, Србија профитира!

Намера ЕУ да због изласка Велике Британије из Уније што пре уведе евро у Хрватску, Румунију, Мађарску, Бугарску, то јест у све земље чланице које га не користе, у зависности од развоја ситуације, могла би да буде добра вест за Србију, која доста робе извози у ове државе.

Комшијама уводе евро (Фото: Викимедиа)

Вест британских и немачких медија о хитном увођењу евра у Хрватској, Данској, Бугарској, Шведској, Чешкој, Мађарској, Пољској и Румунији била би добра јер би, на пример, Румунија и Мађарска изгубиле могућност да слабљењем своје валуте, што сада раде, поскупе наш извоз. 
А Србија би могла да ослаби своју валуту и омогући извозницима да више зараде. 

Грађани у проблему

Лош сценарио је да увођење евра слаби куповну моћ грађана тих земаља, па ће мање куповати робу из Србије.
Британски Дејли експрес је написао да ће после одлуке Британије да напусти ЕУ, осам чланица које имају сопствене валуте куну, лев, леј, круну, форинту или злот, можда бити приморане да по хитном поступку уведу евро. Новине тврде да би им Жан-Клод Јункер, председник Европске комисије, веома брзо могао поставити ултиматум јер жели да све чланице буду повезане заједничком валутом и да се на тај начин учврсти монетарна унија. И немачки Франкфуртер алгемајне цајтунг наводи да ће се након брегзита убрзати планови за довршење монетарне уније.
Владимир Глигоров, економиста Бечког института за међународне економске студије, не верује да је могуће да осам чланица ЕУ по хитном поступку уведе евро.
- Можда би увођење евра у ове државе било повољно за Србију јер, Румунија или Мађарска не би могле да девалвирају валуту како би нашим фирмама извоз учиниле мање исплативим. Србија би била у повољнијем положају јер би могла да коригује курс, а ове земље не - наводи Глигоров.

Процедура увођења

Он објашњава да посао увођења евра не може да се убрза јер постоји процедура која подразумева испуњавање одређених услова и пробни период који траје две године. Мађарска, Чешка, Румунија, према његовом мишљењу, немају интерес да уведу евро, а Бугарска и Хрватска имају фиксне курсеве, па као да користе евро.
Економиста Драгован Милићевић сматра да би увођење евра Бугарској, Румунији, Хрватској и Мађарској направило велике проблеме.
- Повећали би се трошкови грађана, а приходи би остали исти, што би значило смањење њихове куповне моћи. У тој ситуацији мање српске робе ће се продавати у тим државама - навео је он. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА