Најновије

САД УЗВРАТИЛЕ: Протерана два руска званичника!

Сједињене Америчке Државе протерале су два руска званичника због напада руског полицајца на америчког дипломату у јуну у Москви, саопштио је амерички Стејт департмент, пренели су данас светски медији.

Русија и Америка на ивици рата (Илустрација: thehz.ru)

Одлука о протеривању руских званичника донета је 17. јуна, прецизирао је у петак портпарол Стејт департмента Џон Кирби.
Он је рекао да је 6. јуна руски полицајац напао акредитованог америчког званичника док је улазио у комплекс америчке амбасаде у руској престоници, након што му се дипломата представио и рекао му ко је.
- Такав поступак је неоправдан и довео је у опасност безбедност нашег службеника. Тврдња Русије да је полицајац штитио ту локацију од неидентификованог појединца је једноставно неистинита - истакао је Кирби.
"Вашингтон пост" је о овом инциденту писао крајем јуна, прецизирајући да је америчком дипломати у нападу сломљено раме.
Кирби је рекао и да руске службе безбедности појачано узнемиравају америчко особље како би пореметиле руско-америчке дипломатске и конзуларне односе.
Вашингтон се већ жалио Кремљу на све жешће узнемиравање и застрашивање америчких представника и њихових породица у Москви, наводи француски "Монд".
С друге стране, Москва оптужује САД да узнемиравају руске дипломате и каже да предузима реципрочне мере само као одговор, док Вашингтон за тврдње Москве каже да су потпуно неосноване, наводи британски "Телеграф".
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је 6. јула да су амерички медији покренули кампању како би Русију представили као непријатеља и да су "обичан инцидент у којем је учествовао припадник ЦИА приказали као напад у којем је руски полицајац напао америчког дипломату који није био агресиван", пренео је Тас с.
Извор: Vesti-online.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА