Најновије

ОВО ЈЕ ПРАВА ИСТИНА: Ево да ли је пливање након јела штетно!

Време је да се разбију летњи митови.

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Генерацијама су преносили разни митови везани за летњи период, пливање, сунчање и слично. Међутим, новија истраживања су показала да то баш и нема много везе са правим стањем ствари. 
Ово су митови у које више не треба да верујете. 

Пливање пуног желуца је штетно 

Скочити након јела у хладну воду дуго се сматрало опасним јер као последицу може имати болове и грчеве у стомаку. Наука је ту стару мудрост оповргла. Пошто организам након јела вари храну, то ће га само мало успорити, што опуштеном уживању у води уопште не смета. Ипак, ако сте срчани болесник или вам циркулација није најбоља, онда - независно од јела - сваки нагли улазак у воду може да направи проблем. Ако сте млади, здрави и немате никаквих здравствених проблема, слободно се окупајте након што сте појели сендвич. 

Намакање ране у сланој води подстиче њено брже зарастање 

Ово је мудрост коју често чујемо из уста старијих генерација која заправо није истинита у свим случајевима. Истина је да постоје ране које након контакта са сланом водом брже зацељују, а то су оне које иначе спорије зарастају јер су дубоке и нечисте. Мање повреде, попут оних узрокованих нпр. падом с бицикла, нарочито код деце, није добро излагати сланој води јер она такву повреду нагриза и отежава њено зарастање. 

Заштитни фактор 30 двоструко боље штити од заштитног фактора 15 

Апсолутно нетачно. Крема са фактором 30 ће, гледајући временски период њеног деловања, свакако нешто дуже штитити од фактора 15, а 50 дуже од 30, али треба имати на уму да, чак и кад нанесемо крему са заштитним фактором 50, сматрамо да кожа није максимално заштићена. Управо зато се не треба сунцу излагати у критичном периоду током дана. 

Бела мајица може да замени крему за сунчање 

За овим начином заштите најчешће посежу људи светлог тена, али она никако није довољна у очувању коже од штетних УВ зрака, па је нужно тело намазати кремом са заштитним фактором. Стручњаци саветују да уколико се ипак у време од 11 до 15 сати нађете на сунцу, обавезно обучете белу мајицу, а ово се нарочито односи на децу.

Прошлогодишња крема за сунчање може да послужи и ове сезоне 

Уколико још чувате бочицу заштитног средства која вам је остала од прошлог лета, баците је. Рок трајања већине препарата за заштиту од сунца износи годину дана од отварања, под условом да је чувате на сувом и хладном месту. Чак и ако им је рок трајања још увек добар, дејство неких крема и лосиона за сунчање може бити знатно умањено. Извор: Б 92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА