Најновије

Никола Тесла, ФБИ и ЕУ парламент

Више од 70 година након смрти Николе Тесле, лик и дело једног од најчувенијих светских изумитеља и даље представља нерешиву загонетку.

Тесла (Фото: Домен јавног власништва)

Никола Тесла је био под надзором Федералног истражног бироа од доласка у Сједињене државе, па све до смрти 1943. Али и следећих 40 година, сваки захтев о Теслиној заоставштини, новински чланак или научни рад о научнику завршавао би право на столу директора ФБИ.
Чим је у јануару 1943. чуо вест о смрти Николе Тесле, агент ФБИ Фоксворт послао је телеграм директору канцеларије у Њујорку: „Истакнути научник из електротехнике умро је у хотелу ‘Њујоркер’. Експериментисао је бежичним преносом енергије, тзв. зрацима смрти и конструисао је револуционарни тип торпеда. Његове белешке се налазе у хотелу и досад није учињено ништа да се склоне од непријатељски расположених особа“.
По америчком Закону о слободи информација, ти досијеи су делимично објављени. Али, недостају кључне странице и на више места фломастером су прецртана имена. Увид у тајну ко је наложио да Тесла буде праћен објашњава порука коју је ФБИ послао тадашњи потпредседник Сједињених држава Хенри Волис, у којој се недуго после смрти научника наводи да су Теслине ствари од „виталног интереса за владу“.
Након Теслине смрти у Сједињеним државама почињу истраживања тајних оружја која се ослањају на његове радове. Али како се ФБИ докопао Теслине оставштине?
С обзиром на то да Тесла није имао деце, његов нећак Сава Косановић дан након ујакове смрти дошао је у собу хотела „Њујоркер“, где је Тесла живео, како би пронашао тестамент. Из сефа је узео Теслине фотографије, а затим је непознати бравар наместио нову комбинацију на сефу. Дан после, уз пратњу особе из Службе за контролу имовине странаца, сва имовина је запечаћена и однета у складиште на Менхетну. Неколико година касније, Косановић је од радника у складишту сазнао „да су људи из ФБИ долазили ноћу и снимали“. Тадашњи директор ФБИ Едгар Хувер демантовао је било какву умешаност, али време је показало супротно.
Влада Сједињених држава је током рата у Вијетнаму почела да истражује тзв. ратовање временом. Циљ је био да се продужи сезона монсуна и успори кретање непријатеља. Истраживање се базирало на Теслиној теорији о обиљу електричне енергије која слободно плута у Земљином јонском омотачу. Од пројекта се одустало због забране УН, али десетак година касније, током Хладног рата, програм је обновљен. Руси су већ знали како да се утиче на горњи део атмосфере. Према једној верзији, њима је Теслине документе предала влада СФРЈ. Према другој, документе им је доставио Теслин помоћник Спанијел, који је био совјетски симпатизер. Руси су створили вештачку јонизацију у атмосфери разорне снаге која служи и као електромагнетски штит против ракета. Американци су реаговали програмом „Ратови звезда“.
Велику пажњу изазива и тајна Теслиних „зрака смрти“. Једна теорија каже да је Тесла њима изазвао мистериозну тунгуску експлозију 1908. у Сибиру. Замолио је истраживача Роберта Перија, који је тада кренуо на Северни пол, да га обавести о догађајима с пута. С торња Варденклиф, поред лабораторије, усмерио је зрачни топ према Арктику. Пери је јавио о експлозији у Сибиру, која је равна експлозији до 15 мегатона ТНТ. Ипак, највише пажње изазвао је „Филаделфијски експеримент“ из 1943.
Тесла је водио пројекат „Дуга“ у којем је нискофреквентним магнетским пољем покушао да сакрије ратни брод од радара. Брод и јесте постао невидљив, али људском оку. Кад су генератори угашени, брод се појавио. Ал Бијелека, један од морнара с брода, открио је да је Тесла још 1942. почео да саботира истраживање кад је схватио да ће људе користити за експерименте. Кад се повукао с пројекта, био је обележен као одметник. Ту прича добија обрт. На улици га под чудним околностима удара аутомобил. Опоравио се, али га после пар месеци проналазе мртвог у хотелу. Према службеном извештају умро је од тромбозе.
Занимљиво је да ни агенти ФБИ, који су Теслу пратили у стопу, нису знали тачно када је он умро. Агент ФБИ у документу од 12. јануара 1943. каже: „Накнадно истраживање показало је да је Тесла умро 8. јануара, а не у четвртак, 7. јануара, као што је било јављено“.
У документу са кога је скинута ознака тајности ФБИ наводи да је Никола Тесла тврдио да против његовог оружја не постоји апсолутно никаква заштита. Српски геније је дао понуду америчкој влади да финансира израду овог оружја уз услов да му се у рад не мешају никакви експерти. Међутим, ФБИ наводи да нема никаквих индиција да је било шта учињено поводом ове Теслине понуде.
Док се у Европи разбуктавао Други светски рат, амерички Њујорк тајмс објавио је 22. септембра 1940. године чланак у коме се наводи да је Никола Тесла спреман да Влади Сједињених држава уступи све нацрте и техничке податке за производњу нове револуционарне генерације електронског оружја, које је названо зраци смрти. Новинар Вилијам Лоренс пише да му је Тесла рекао да је помоћу тог оружја могуће изградити апсолутно ефикасан заштитни омотач око Сједињених држава, против сваке врсте напада, јер су зраци смрти у стању буквално да растопе сваки авионски мотор на удаљености од око 400 километара, без обзира на број авиона и њихов тип. Тим оружјем би такође било могуће детонирати сваку врсту бомбе и експлозива у бомбардерима који би евентуално кренули ка територији Сједињених држава. То оружје засновано је на револуционарном принципу о коме, како је рекао Тесла, „до сада нико није ни сањао“. Реч је о усмереним високоенергетским електронским зрацима који су у пречнику мањи од милионитог дела квадратног центиметра, а изградња целокупног постројења за емитовање тих зрака, како се наводи, „коштала би око два милиона долара и могла би да се заврши за око три месеца“.
Према Теслиним прорачунима, десетак таквих постројења, размештених на одговарајућим тачкама дуж обале, могли би да створе електронски штит око Сједињених држава, који ниједан непријатељ не би могао да пробије. Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) пратио је с великом пажњом сваки корак Николе Тесле, јер је оцена највиших америчких владиних званичника била да су његови проналасци од виталног националног интереса за земљу.
Несумњиво је да су бројне америчке обавештајне службе помно пратиле и проучавале рад Николе Тесле, али ти досијеи и данас носе ознаку најстроже чуване државне тајне. Јавности је доступан тек мали број докумената, само 287 страница из Теслиног досијеа који је водио ФБИ, али се и међу тим документима углавном налазе мање важне информације, исечци из новина и публикација и писма која су неки научници упућивали директору ФБИ тражећи приступ Теслиној архиви.
У Музеју Николе Тесле у Београду потврђено је да је целокупна Теслина архива пребачена у Музеј. Теслин рођак Сава Косановић наследио је целокупну архиву и личне предмете Николе Тесле, и то је све пренето у Музеј 1952. године. Први директор Музеја Вељко Кораћ одредио је тим стручњака који су извршили отварање сандука и разврставање архивске грађе и личних предмета Николе Тесле. Ми сматрамо да се овде налази целокупна архива и не желимо да улазимо у било какве спекулације. Ипак, коначну реч могу да дају само историчари наука, који ће прегледати и упоредити сва доступна документа и на основу анализа дати свој суд о томе да ли нека документа недостају или не – рекла је Јелена Калдерон.
Иако постоје докази да су америчке обавештајне службе одмах после смрти Николе Тесле дошле у посед његових докумената, до данас није званично потврђено да ли су научници успели да дешифрују и растумаче све Теслине тајне.
Занимљиво је да се у једном документу ФБИ из 1976. године тврди да „Совјети имају приступ целокупној Теслиној архиви“, те да су сасвим сигурно развили технологије климатског оружја које се заснивају на Теслиним истраживањима у области високофреквентних струја и бежичног преноса електрицитета на велике дистанце. Из докумената ФБИ се види да су и америчке војне и обавештајне службе одмах након смрти Николе Тесле имале увид у Теслину архиву и да су је снимиле на микрофилм пре него што је поново запечаћена и послата у Београд, у Музеј Николе Тесле. То снимање је трајало, према процени агената ФБИ, најмање месец дана.
Иако је ФБИ упорно тврдио да не поседује ниједан део Теслине архиве, 9. фебруара 1981. године, америчко Министарство одбране послало је меморандум директору ФБИ у коме се наводи да има сазнања да је део Теслиних докумената у поседу ФБИ. „Ми верујемо да одређени Теслини документи могу да садрже кључне принципе који би били од значаја за истраживања која су у току у оквиру Министарства одбране“, наводи се у меморандуму, уз захтев да се целокупна архива достави на увид стручњацима Министарства одбране.
Никола Тесла у Европском парламенту
Европски парламент указао је да је новим оружјем могуће контролисати климатске и тектонске промене на целој Земљиној кугли. Готово идентичан опис из резолуције Европског парламента о пројекту ХААРП може се наћи у Теслиним белешкама.
Почетком фебруара 1998. године Комитет Европског парламента за безбедност и разоружање одржао је седницу на којој је расправљано о једном тајном америчком војном програму познатом под називом ХААРП. Америчке власти и НАТО одбили су да пошаљу своје представнике на тај састанак, иако су на њега званично позвани, а председник комитета Том Спенсер најавио је ће то питање покренути пред америчким Конгресом.
Према званичним подацима, ХААРП представља цивилни научноистраживачки програм који се односи на утицај високофреквентних радио зрачења на горње слојеве атмосфере и јоносфере. Међутим, иако је целокупан пројекат обавијен велом строге тајне, Европски парламент је указао да има много индиција да је реч о новој револуционарној технологији оружја помоћу којег је могуће контролисати климатске и тектонске промене на целој Земљиној кугли на до сада незамислив начин. Уколико би ово оружје било употребљено у војне сврхе, наводи се у резолуцији Европског парламента из 1998. године, последице по евентуалног непријатеља биле би незамисливо разарајуће. Уз помоћ ХААРП технологије могуће је на одређено подручје, и са безбедне дистанце, усмерити неколико милиона пута већу количину енергије од оне коју може да произведе било које до сада познато оружје.
Та енергија може се користити и за неутралисање свих врста летелица и потенцијалних одбрамбених система на земљи и у ваздуху. Такође, могуће је изазвати комплетан и тренутан прекид непријатељских телекомуникационих система, а усмереним емитовањем радио таласа одређене фреквенције може се манипулисати климатским условима на било којој тачки на планети. Уз то, ти моћни енергетски зраци без икаквих проблема продиру више километара у дубину Земљине коре, па је могуће изазивање контролисаних тектонских поремећаја. Уз помоћ ове технологије може се вршити потрага за налазиштима нафте и земног гаса или евентуалних подземних непријатељских војних база. ХААРП програм омогућава и изградњу нових технолошких типова радара, који су у стању да прате закривљење Земљине коре и детектују сваки летећи објекат на целој Земљиној кугли, који је потом могуће уништити усмереним зраком.
На принципима који се помињу у пројекту ХААРП, пре више деценија радио је један од највећих светских умова из области електрицитета – Никола Тесла. Целокупан и готово идентичан опис из резолуције Европског парламента може се наћи у Теслиним белешкама.
- Рат звезда, наводи се у резолуцији Комитета Европског парламента из 1998. године  је пројекат америчког Министарства одбране из педесетих година прошлог века, који крши низ међународних конвенција и резолуција Уједињених нација; Министарство одбране Сједињених држава је на тај начин, нелегално, кршећи међународне норме, започело интензивна истраживања на пројекту ХААРП, у склопу ширег пројекта Рат звезда. Оцењено је да тај пројекат изазива глобалну забринутост и представља опасност по људску цивилизацију. „Ова врста истраживања“, наводи комитет Европског парламента, „мора се сматрати озбиљном претњом по природну околину, која има немерљив ефекат на живот људи. Чак ни данас нико не зна какав утицај ХААРП може да има. Ми морамо да срушимо зид тајности око таквих војних и истраживачких пројеката и успоставимо право на отворену и демократску парламентарну контролу.“
Физичар Питер Каргли са колеџа Империјал у Лондону верује да су таква истраживања од изузетног значаја за науку: „ХААРП је данас само један, али највећи међу таквим пројектима. Међутим, војска не троши толики новац само ради чисте науке“.
Неки научници и истраживачи указују да ХААРП није једини пројекат који се бави питањима утицаја на горње слојеве атмосфере. Сличан пројекат, под називом СУРА, постоји и у Руској Федерацији.
Познати научник, Розали Бертел потврдила је да амерички војни истраживачи и научници, користећи Теслина открића, проучавају климатске системе као потенцијално оружје. Она указује да усмереним бомбардовањем јоносфере високофреквентним таласима може да се изазове загревање одређених слојева до температуре плазме, а тиме се стварају услови за неслућене манипулације климатским оружјем и изазивање олуја, урагана и других облика временских непогода.
„Те методе укључују и стварање временских непогода и усмеравање ваздушних струја у атмосфери, с циљем да се на одређеним локацијама изазову суше или поплаве“, тврди Розали Бертел за лондонски Тајмс, од 23. новембра 2003. године.
Политизовање Теслиних идеја
Иако нема конкретних доказа да је ХААРП или неки сличан пројекат већ употребљен као климатско оружје, из многих научних кругова се упозорава да постоји много индиција да су Сједињене државе петљају са Теслиним открићима. Некадашњи саветник за националну безбедност Владе Сједињених држава, Збигњев Бжежински, наводи у својој књизи Између два доба неке сличне тезе.
"Технологија ће лидерима највећих земаља омогућити то да ће им за вођење ратова бити потребан минимум војних снага. Технике климатских модификација моћи ће да се користе за изазивање дугих периода суша или олуја“, написао је Бжежински.
Крајем априла 1997. године амерички министар одбране Вилијем Коен упозорио је да би терористичке организације могле да дођу у посед те нове генерације климатског оружја. „Неки су ангажовани чак и на једном типу еко-тероризма, кроз који могу са даљине, користећи електромагнетне таласе, да мењају климу и изазивају земљотресе и вулкане. Има много инвентивних научника који раде на проналажењу начина како да нанесу штету другим нацијама. То је стварност и то је разлог зашто ми морамо да интензивирамо напоре на том пољу“, рекао је Вилијем Коен.
Упозорење
Руска Дума је, с друге стране, у августу 2002. године усвојила резолуцију којом се критикује амерички ХААРП програм. Посланици Думе обавестили су о томе председника Владимира Путина, као и бројне међународне организације и институције укључујући и Уједињене нације.
"САД развијају ново интегрално геофизичко оружје које помоћу високофреквентних таласа може да манипулише слојевима атмосфере. Значај тог квалитативног помака може се упоредити са прелазом из гвозденог доба на модерно наоружање или са конвенционалног на нуклеарно оружје“, наводи Руска Дума.
Директор истраживања на Универзитету Бредфорд Овен Грин такође верује да Теслино климатско оружје одавно није само машта писаца научне фантастике: „У Пентагону има толико новца да бих био изненађен да се не баве тиме...“
И, заиста, ако се само баци поглед на метеоролошке појаве широм планете или на војне пројекте, који се маскирају борбом за демократију, а служе, у ствари за уништавање, немогуће је да не постоје вишедеценијски програми за тумачење и развој Теслиних идеја. Ако се зна да Никола Тесла није користио класичну научно-истраживачку методологију, карактеристичну за природне и техничке науке, бећ се ослањао и на интуицију, ко извор истине и знања, несумњниво су биле потребне деценије, или, биће потребно још деценија да се растумаче Теслине идеје.
Да би се било у складу са Теслиним приступом научном истраживању, потребно је да сви они који се баве развојем његових замисли и нацрта имају у виду и његов лични, етички став. Његов етички став је био у складу са најчистијим људским односом према природи и свету – скоро дечији – Никола Тесла није свој живот посветио истраживачком раду, како то чини позитивистичка наука. Никола Тесла свој лични, животни, етички став није раздвајао од своје радне етике. Спајао је успешно моћи теоријског и практичког ума, а интуиција и емпатија су биле основа за дефинисање будућег рада на некој од идеја. Од неких идеја је и сâм одустајао, када би видео да то не иде на добро. Пратио је и свој дубоко укорењени православни став, са којим је од малена растао. Напади на Николу Теслу, од стране војних и индустријских елита у Сједињеним државама су били непрестани, јер није хтео да продаје своје знање за новац, а да га после не занима шта се са пројектима догађа и да ли се користе за добробит или уништавање планете и човечанства.
Извор: Катехон

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА