Најновије

Дачић: Ако су признали грешку у Ираку, па онда је време и за Косово!

БЕОГРАД - Шеф српске дипломатије, Ивица Дачић, говорећи на конференциjи "Глобална стратегиjа спољне и безбедносне политике EУ и западни Балкан", упоредио је "грешку у Ираку" са "независним Косовом".

Дачић (Фото: Синхуа)

Дачић jе казао да Србиjа жели да буде чланица EУ, али с друге стране мора да води и рачуна о своjим националним и државним интересима.
"Свакако да jе наш приоритет чланство у EУ, али морамо да нађемо заjедничке именитеље коjи нас неће водити томе да немамо усклађену спољну и унутрашњу политику. Mислим да ће веома брзо доћи време да се преиспитаjу и после овога што jе рекла Викториjа Нуланд, мислим да jе време и за преиспитивање онога што jе урађено у Србиjи 1999, а не само у Ираку, jер ако jе политика jедне земље била да се 20 година улаже у независност Kосова, онда мислим да морамо да тражимо не само грешке у нашем систему", рекао jе он. 
"Сигуран сам да ће већина присутних речи да jе Mилошевић крив. Србиjа jе имала и има добру сарадњу са Хашким трибуналом, али постоjе неке ствари коjе представљаjу грубу манипулациjу, неистину и лаж, као што jе у случаjу инвазиjе на Ирак, што jе утврдила комисиjа у Великоj Британиjи", додао jе Дачић.
Према његовим речима, сви добро знаjу да у косовском селу Рачак, где се наводно десио злочин, коjи jе био непосредан повод за бомбардовање СРJ, део цивила ниjе сахрањен на том месту, а када се питаjу сељаци они кажу да су на воjном гробљу.
"Kако су то онда убиjени цивили?, питао jе Дачић.
"Седамнаест година после бомбардовања не можемо тек тако да кажемо да ћемо ускладити потпуно нашу спољну и безбедносну политику, jер су у EУ сви само наши приjатељи. Mорам да кажем да, нажалост, ниjе баш тако и то jе чињеница. Mи желимо да носимо своj део одговорности и носимо своj крст, али не можемо само ми да будемо ти", поручио jе он.
Извор: Танјуг / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА