Најновије

ЕУ НЕ ДА! Ништа од смртне казне за монструме, хранићемо их заувек!

Држава припрема оштрије казне за насилнике и педофиле као одговор на последње језиве злочине, док се увођење смртне казне не разматра.

Монструми Србије (Фото: Првда)

 Она није у складу са ЕУ законодавством, а могућност увођења доживотног затвора као најтеже санкције тренутно се разматра, иако је мало вероватно и њено увођење.
Премијер Александар Вучић најавио је пооштравање казни за насиље и најавио да ће са министрима правде и полиције, Николом Селаковићем и Небојшом Стефановићем, сутра представити свеобухватан план о томе.
Сваки муж који убудуће покуша да повреди супругу суочиће се са много ригорознијим казнама од досадашњих. А поред постојећих, према сазнањима „Блица“, биће уведена и нека нова кривична дела за насиље у породици и дела против полних слобода. Ово је за „Блиц“ потврдио министар правде Никола Селаковић.
Међутим, након језивих злочина попут крвавог пира Синише Златића (38) који је убио бившу супругу и још четири особа, а ранио 22 људи, и стравичног силовања и убиства у Вратарници у Зајечару где је трогодишња Анђелина Стефановић била жртва комшије Владице Рајковића (28), у јавности је поново актуелна прича о враћању смртне казне.
- Да ли мислите да би кретена из Вратарнице смртна казна спречила да учини то што је учинио? Ја нисам сигуран. Поставља се питање да ли хоћемо нешто да урадимо да бисмо спречили насиље или да бисмо насиљем узвраћали на насиље - поручио је Вучић.
Смртна казна није опција у Србији јер, осим што се скоро цела стручна јавност противи, не дозвољава је ни ЕУ, чијем чланству тежимо. Осим појединих држава САД, постоји у земљама које немају демократски систем.
Опет, казна доживотне робије је већ у нацртима измена Кривичног закона који чекају да се нађу пред Владом и Скупштином.
- Та казна би више била симболична. Она не би могла да се примењује као у САД, већ у складу са одлуком Суда за људска права, где се наводи да време после којег осуђеник на доживотан затвор може да тражи услован отпуст не може бити дуже од 25 година. На пример, у Немачкој просечна дужина доживотних казни је 19,8 година затвора, јер они имају право на траже услован отпуст после 15 година - објашњава председник радне групе професор Зоран Стојановић.
Међутим, министар Селаковић каже да је „доживотна казна затвора само наизглед боље решење, али има много мана, јер максимална казна од 30 или 40 година затвора покрива све“. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА