Најновије

ЗЛОЧИН У ВРАТАРНИЦИ МЕЊА ЗАКОН! Грађани Србије желе да монструм иструне у затвору!

После монструозног силовања и убиства трогодишње Анђелине Стефановић у Вратарници код Зајечара, јавност у Србији је сагласна да би под хитно требало увести доживотну робију за најсуровије злочине.

Владица Рајковић

Грађани Србије масовно траже да се уведе чак и смртна казна, али стручњаци и државни званичници истичу да је то сувише драстична мера и "да се на насиље не сме одговарати насиљем".
Убити није решење
И премијер Александар Вучић јуче је одбацио могућност враћања смртне казне, али је најавио пооштравање казни за насилнике.
- Поставља се питање да ли би смртна казна спречила убице из Вратарнице или Житишта, или убицу Тијане Јурић, да почине такве злочине. Ја нисам сигуран. Смртна казна није решење, не би она спречила кретена да силује дете. Кључно је питање шта можемо да урадимо да спречимо насиље, а не да узвраћамо истом мером - рекао је Вучић.
О увођењу доживотне казне, као алтернативи смртној казни, говорило се још у мају прошле године када је сачињен нови Нацрт закона о изменама и допунама Кривичног законика. Тим актом би се укинула досадашња максимална казна од 40 година и заменила са 20 година или доживотном робијом.
Нацрт је израдило Министарство правде, али се он још није нашао у скупштинској процедури, иако је било говора да ће се то десити још у септембру 2015. С обзиром на последњи талас насиља и монструозних злочина у Србији, јавност тражи што хитније разматрање изнетих предлога и да се уведу много строже казне за злочинце и насилнике.
Поменути нацрт, између осталог, предвиђа да се досадашња максимална казна од 40 година замени доживотним затвором, с тим да се такав осуђеник условно може отпустити ако је издржао 25 година.
Игор Јурић, чију је ћерку Тијану у Бајмоку зверски убио месар из Сурчина Драган Ђурић, такође је јавно затражио увођење доживотне робије.
- Знам да ће многи рећи да доживотна робија није довољна и да је чак и смртна казна блага за најтеже злочине, посебно над децом. Наравно да се као отац жртве слажем са тим, али ово је тренутно са правне стране једино што можемо и морамо да учинимо - казао је Јурић.
И лекар и бивши посланик Душан Милисављевић казао је да они који почине злочин над децом треба да добију максималне затворске казне:
- Залажем се и за обавезан регистар и јавно објављивање педофила, забрану њиховог присуства у близини вртића и школа, као и увођење андрогиних блокада.
Корак уназад
На другој страни, адвокат Зора Добричанин истиче да би увођење и смртне и доживотне казне био "историјски корак уназад".
- Законодавац никако не сме да се руководи тренутним популизмом и мења већ постојећи закон, који је довољно ригидан. Казна од 40 година је више него адекватна за све оне који су починили најтежа кривична дела - рекла је Добричанинова.
Адвокат Тома Фила навео је да је доживотна казна или 40 година робије потпуно иста ствар.
- По мени, 20 година затвора сасвим је довољно, јер ко толико одробија, то више није човек, то је само љуштура.
Шкулић: Смртна казна прецењена
Професор Правног факултета Милан Шкулић сматра да је инсистирање на смртној казни разумљива људска реакција, али да не треба прецењивати њен значај:
- Починиоци никада не размишљају о казни која би требало да уследи, већ се плаше могућности да буду откривени. Доживотна робија би била адекватнија за неке врсте кривичних дела. Лично мислим да је она у основи и хуманија, јер ономе ко проведе деценије у затвору врло често је тежи и компликованији живот на слободи, ако су у позној старости, болесни... Извор: Informer.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА