Најновије

Порошенко прети увођењем војне управе у целој Украјини

КИЈЕВ – Украјински председник Петро Порошенко упозорио је данас да ће широм земље увести војну управу уколико се не смире борбе у Украјини у којима је од априла прошле године убијено више од 5.300 људи, преноси украјинска агенција Интерфакс.
Петро Порошенко (Фото: president.gov.ua)

Петро Порошенко (Фото: president.gov.ua)

„Упозорио сам на састанку украјинске владе чак и пре Минска да, ако се не успостави мир, мораћемо да донесемо веома тешку али неопходну одлуку увођења војне управе. Још једном наглашавам: у овом случају војна влада не би била уведена само у Доњецку и Луганску, већ у целој земљи”, рекао је Порошенко данас на церемонији предаје опреме украјинским граничарима у Кијеву. Председник Украјине је навео да ће, пошто је анализирао закон о војној влади, представити парламенту амандмане на њега, који ће омогућити ефикаснију одбрану земље, у случају да мир не буде успостављен. „Прво, ослонићемо се на саме себе и координираћемо акције са нашим партнерима и пријатељима”, додао је он. Украјинске снаге и проруски сепаратисти гађали су и данас једни друге тешком артиљеријском паљбом, док откуцава време до примирја које треба да ступи на снагу ноћас у поноћ. Борбе су концентрисане око Дебаљцева, кључног владиног железничког чворишта које повезује два главна побуњеничка града - Доњецк и Луганск. Како наводи агенција АП, поподне је владин градић Артемивск, 40 километара северно од Дебаљцева, био засут ракетама, приликом чега је погођена и школа, која је изгорела до темеља. Новинар АП приметио је такође баражну ватру недалеко од града Светлодарска, 20 километара северно од Дебаљцева, као и кретање оклопних возила и ракетних лансера украјинских снага на путу између два града. На недатираном сателитском снимку, који је данас објавила украјинска влада, види се пет километара дуг облак црног дима изнад Светлодарска, за који су власти из Кијева оцениле да је доказ појачане ракетне паљбе побуњеника на тај град. Пред почетак примирја, који се приближава, све је више сумњи да ће оно бити поштовано, имајући у виду изјаве лидера сепаратиста, оцењује агенција АП. Лидер побуњеника из Доњецка Александар Захарченко рекао је, како преноси новинска агенција РИА Новости, да његови борци неће дозволити украјинским снагама да побегну из Дебаљцева. Сепаратисти су навели да ће украјинској војсци бити, као једина могућност, понуђено да се предају. С друге стране, Порошенко је у Кијеву оптужио сепаратисте за интензивирање напада против владиних положаја у Дебаљцеву, изразивши забринутост да би окршаји могли да буду настављени. Према мировном споразуму који су у четвртак у Минску, после 16 сати преговора постигли немачка канцеларка Ангела Меркел и украјински, руски и француски председници, Петро Порошенко, Владимир Путин и Франсоа Оланд, зараћене стране треба да обуставе непријатељства у поноћ. Агенција АП оцењује да, имајући у виду да претходни мировни споразум постигнут у септембру није поштован, те су борбе чак ескалирале у јануару, тренутна очекивања од новог споразума су веома мала. У поноћ, како је договорено, свака страна треба да повуче тешко наоружање са линије фронта, чиме би била створена тампон зона.
Прочитајте још:У Копенхагену поново напали џихадисти
Повлачење осталог наоружања требало би да почне у понедељак, и трајало би две недеља. Нису назначени детаљи о повлачењу трупа. Споразумом је предвиђена и ревизија украјинског Устава којом би се тим подручјима с већинским руским становништвом дала већа аутономија, као и то да украјинску границу контролише Кијев. Савет безбедности УН сутра би требало да гласа о резолуцији којом се, на предлог Русије, позива на потпуну примену договора о прекиду ватре. Русија је резолуцију предложила јуче, а верује се да је готово сигурно да ће сутра бити и усвојена. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА