Најновије

АСАД: Американци су гађали пустињски песак, а Руси џихадисте (ВИДЕО)

Храбри председник Асад је напао САД због стварања Исламске државе, али и истакао да ће крвави рат у Сирији бити готов за неколико месеци захваљујући интервенцији руског председника Владимира Путина.

Асад (Фото: РИА новости)

Председник Асад је пре пар дана у својој канцеларији у Дамаску одржао интервју на ком је навео како су ваздушни напади САД против ИД у Сирији илегални, неефикасни и контрапродуктивни за разлику од легалних и ефикасних напада које су спровеле руске снаге.
„Реалност је да се тероризам само још више почео ширити с почетком америчких ваздушних напада и да је почео да јењава тек када су се Руси умешали“, рекао је Асад.
Председник Асад је рекао да они имају различите циљеве. „Ми желимо да поразимо терористе док САД желе да ти исти терористи свргну нашу владу у Сирији“, рекао је он.
Он је навео да је само питање времена када ће влада Сирије успоставити пуну контролу над свим сегментима те државе и да то неће трајати више од пар месеци.
Асадов тон је био знатно другачији од оног прошле године када је губио војску и територију у борби против побуњеника и терориста.
„Руска подршка сиријској војсци је преокренула сукоб у нашу корист. Био је то кључни фактор“, рекао је он.
Његова војска се налазила на ивици пропасти пре руске интервенције у септембру. Од тада је сиријска војска успела да заузме велик број територија, укључујући и древни град Палмиру.
Док је Русија инсистирала на томе да су мете њених операција терористи, Запад је оптуживао руске снаге да бомбардују цивиле и „умерене“ побуњенике.
Пошто је амерички секретар државе Џон Кери посетио Москву у четвртак, појавиле су се спекулације да САД желе да преговарају о споразуму који ће скинути Асада са власти.
Међутим, Асад је одбацио те гласине рекавши да је уверен у то да му Русија чува леђа.
„Руска политика се не заснива на споразумима, већ на вредностима“, рекао је он.
Према Асадовим речима, однос са Русијом дели заједничке вредности и заједнички интерес – поражавање терориста.
Сиријски председник је истакао да се исто не може рећи за САД, које је оптужио да не потпомажу борбу против ИД.
„Они нису озбиљни“, рекао је Асад. „Ми желимо да победимо терористе, а САД се старају да те групе свргну власт у Сирији“.
САД су захтевале Асадову оставку још на самом почетку грађанског рата у Сирији. Председник Обама је 2012. године истакао да је разлог за то употреба „хемијског оружја“.
До сада је више од 250.000 људи страдало у конфликту, мада су многи већ и престали да броје. Бројни преговори о миру су пропали, а примирја су прекршена.
Шест година касније, Асад је још увек на власти и јачи је него икад.
„Председник Обама још увек није успео у својој намери да ме склони, али то још увек не значи да сам ја победио. Ја водим овај рат како би повратио Сирију. Ако можемо да се решимо терориста, онда можемо да повратимо стабилност у Сирију и једино тако можемо да победимо у овом рату“, рекао је он. „Такође се надамо да ће следећи председник бити мудрији од претходног“.
Обама се ближи крају свог мандата, а Асад ће се ускоро суочити са новим лицем у Белој кући. Међутим, сиријски председник не очекује неке велике промене.
„Не можемо се надати да ће се нешто променити јер они у својој кампањи могу говорити једно, а радити нешто сасвим друго када буду изабрани за председника“, објаснио је он.
Он је рекао да није обратио много пажње на кампање Хилари Клинтон и Доналда Трампа.
Ипак, Асад је остао одлучан када су у питању његови циљеви за даље председништво:
„Када неку државу нападну терористи, ви ту државу морате да браните, а мој посао је да то чиним у складу са Уставом“, рекао је он. „Ја тренутно радим свој посао и наставићу да га радим независно од тога са чим ћу се суочити“.
То истовремено значи да би он једног дана могао да се суочи са међународним трибуналом за ратне злочине, али је рекао да га то не дотиче много.
Председник Асад је негирао да је починио икакве злочине, истовремено мирно тражећи било какве доказе за то.
„Да ли је неко до сада пружио доказе да смо користили хемијско оружје? Не, није. Да ли је неко доказао да су деца убијана? Наравно да није. То је све само пропаганда“, рекао је Асад.
Појавиле су се спекулације да Асадове снаге користе изгладњивање против побуњеничких области. „Како да их спречимо да дођу до хране ако не можемо да их спречимо да се наоружају и убију нас? То је потпуно нелогично. Како би уопште могли да преживе годинама ако су они ти који су под опсадом?“, рекао је Асад.
Асад не каже да није било жртава у овом рату, али сматра себе патриотом а своју мисију више него транспарентном.
„Ја браним своју државу. Рат без жртава, било да су то војници или цивили, не постоји. Нико не може да тврди другачије“, рекао је Асад.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА