Најновије

30 ДАНА СЕ ТУШИРАО ХЛАДНОМ ВОДОМ: Када видите резултате и ви ћете!

Да ли вам је познат онај осећај када сте баш завршили с напорним тренингом? Када вам крв јури кроз тело, кожа се сјаји и осећате се као да можете да освојите читав свет?

Илустрација (Фото: Јутјуб)

А сада замислите да се тако осећате свако јутро, и то без вежбања. Новинар сајта Бузнис Инсајдер одлучио је да види да ли је ово уопште могуће. Његов задатак био је да се 30 дана сваког јутра тушира хладном водом.
Ако мислите да је то предобро да би било истина, делимично сте и у праву. Јер да би искусили ту ендорфинску еуфорију без вежбања, мораћете да се баците под ледено хладан туш или купку на пар минута свакога дана.
Заговорници “хладне терапије” тврде како су хладни тушеви бесплатан начин да ојачате свој имуни систем, енергију и продуктивност.
А побољшање и једне од ових ствари, а камоли све три одједном, дефинитивно би побољшало свеукупно задовољство животом. Чини се да је могуће, а једна девојка је чак одлучила да престане да се тушира, и била одушевљена резултатима.
Међутим, да ли се стварно исплати заменити угодно туширање топлом или млаком водом са два минута леденог мучења? Новинар Бузнис Инсајдера одлучио је да сам испроба тако да ће се туширати ледено хладном водом сваки дан пуних 30 дана. Ево како је то прошло:
Дани 1. до 10. – Дефинитивно најгори
Да наставимо аналогију са вежбањем, почетак ове рутине најтежи је део. Осим што је ово горе од вежбања, јер тамо барем већина вежби није одмах првог трена застрашујућа. Код вежбања барем прво почнете с нечим лаганијим, док је једини начин да лагано започнете с леденим туширањем тај да одбројите од пет до један, зажмурите, и храбро закорачите напред.
Дани 11. до 20. – Ситуација се полако побољшава
Баш негде након две недеље буђења и смрзавања у леденој води, нешто се чудно догодило. Човек је чак почео да ужива у њој. А почео је и да примећује неке физиолошке користи.
Био је спремнији да се суочи с дневним изазовима. “Напокон, шта би уопште могло да ме онерасположи сада када сам већ прошао кроз нешто толико страшно тако рано у јутро”?
Дани 21. до 30. – Када апсурдно постане рутина
"У последњој фази свог 30-дневног изазова, више нисам морао да се мотивишем музиком или психолошким триковима да сваког јутра одем под хладан туш. Једноставно бих то учинио, свестан да су користи веће од почетне нелагоде”. Тада је уочио паралеле између онога што је радио под тушем и штедње новца. “Једном када вам штедња постана навика, онда стварање кућног прорачуна и прекид с беспотребним трошењем, ти у почетку болни кораци, одједном постану лакши. Уместо напорних и болних задатака постану обична рутина”.
Онда је почео да експериментише с туширањем у различита доба дана. Открио је да су поподневна корисна попут јутарњих. Ледено хладан туш у 2 поподне је попут шољице кафе без поремећаја сна и додатних трошкова.
Осећате се поспано након ручка? Уместо да одете по још једну кафу, пробајте да ускочите под хладан туш на који минут. Имате обавезе касно увече, али сте уморни након дугог и тешког дана? Пробајте да се уроните у ледену воду, и видећете колико ће вам пажња и концентрација бити бољи.
Закључак
Изгледа да се 30-дневни изазов хладним тушем исплати за свакога ко се мало вуче ујутро. Можда ћете чак уштедети нешто новца који иначе потрошите на кафу, јер ће вам бити потребно мање кофеина једном када будете започињали јутро навалом ендорфина.
Извор: Net.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА