Најновије

МУЧИ ВАС СТОМАЧНИ ВИРУС? Веровали или не, лек ипак постоји!

Ако питате лекаре, рећи ће вам да у случају стомачног вируса не постоји делотворна терапија, већ да се ова крајње непријатна болест, уз одговарајућу дијету, мора прележати.

Болови у стомаку (Фото: public)

Али, као што то обично бива, делотворан лек за норовирус - једну од две групе вируса који изазивају такозвани стомачни грип - према тврдњама америчких научника, крије вам се испред носа.  Уколико вас спопадну грчеви у стомаку, мучнина, пролив и повишена телесна температура, посегните за биљком коју највероватније већ имате у кухињи. Веровали или не, зачин који користимо за шпагете или пицу може да излечи норовирус. Амерички научници спровели су истраживање које је показало да једињење карвакрол из оригана, заслужно за специфичан мирис и укус медитеранске биљке, може да буде врло ефикасно у уништавању норовируса. Открили су да оригано има моћ да уништи протеински слој који окружује и штити норовирус. Уништавањем заштитног слоја норовируса, оригано омогућава белим крвним зрнцима и антивирусним лековима да уђу у вирус и да га униште. Студија објављена у часопису "Примењена микробиологија" (Аpplyed Microbiology) спроведена је на мишјем облику норовируса, а тек треба да се докаже ефикасност оригана и код људи. Тренутно не постоји вакцина или лек искључиво за норовирус, па је зато ово истраживање веома важно за развијање потенцијалне вакцине. - Морамо да наставимо с истраживањима, али очигледно је да карвакрол на јединствен начин напада вирусе – изјавила је вођа истраживачког тима др Кели Брајт. Норовирус може да буде један од изазивача гастроентеритиса, а неки од симптома су мучнина, повраћање, пролив, грозница и болни грчеви. Врло је заразан и преноси се путем капљица у ваздуху, коришћењем истог посуђа или одеће, а болест обично траје неколико дана.
Захваљујући се америчким научницима што су поделили ово откриће са нама, ми вам препоручујемо да ипак не чекате вакцине које нам припремају, већ да у случају обољења скувате чај од ове невероватне биљке. За припрему чаја најбоље је узети дивљи оригано, који има највећу концентрацију лековитих састојака, али у случају да немате 500 динара које бисте одвојили на кутију овог чаја, можете га скувати и од зачинске биљке, само што би у том случају требало да ставите три уместо једне кашичице оригана на шољу кипуће воде, у којој је пожељно да одстоји тридесетак минута.  Извор: Правда/mojezdravlje.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА