Најновије

Најпознатији торент сајт на удару закона!

По налогу америчких власти оснивач пиратског сајта „Kickass Torents” ухапшен због кршења ауторских права.
Украјинац Артем Ваулин, за кога се тврди да стоји иза тренутно најпопуларнијег торент сајта за размену пиратских садржаја „Kickass Torents”, ухапшен је у Пољској по налогу америчких власти, које га оптужују за кршење ауторских права и прање новца. Истовремено, неке од адреса на којима је сајт радио више нису доступне.
Према наводима Министарства правде САД-а тридесетогодишњак је незаконито, на штету америчке филмске и музичке индустрије, зарадио богатство од најмање 54 милиона долара, захваљујући сајту покренутом 2008. САД су најавиле да ће тражити његово изручење ради суђења.
Како објављују медији, кључни доказ који је истражитеље довео до Ваулина јесу његови лични подаци добијени од компаније „Епл” након што је истрага утврдила да је са исте ИП адресе у истом дану приступано „Фејсбук” страници овог торент сајта и сервису „ајтјунз” (iThunes).
Друга верзија пак каже да су се агенти, који су одраније имали Ваулина на оку, представили као оглашивачи и да су тако добили податке о његовом банковном рачуну преко којег су онда ушли у траг другим трансакцијама.
Према кривичној пријави сајт је радио на 28 језика, нудио је филмове са актуелног биоскопског репертоара, као и друге популарне садржаје, зарађујући притом милионске суме новца од реклама.
Годишње од огласа приходовао је између 12,5 и 22,3 милиона долара, док је вредност пиратског садржаја размењеног преко њега више од милијарду долара и имао је око 50 милиона корисника месечно.
По посећености био је 69. најпопуларнији сајт на интернету. Ваулин је, према овим тврдњама, имао сервере у различитим државама широм света, а интернет адресе регистроване на своје име такође је често мењао и отварао нове.
„Пао” као и „колега”
Овај случај „преписана” је судбина контроверзног Кима Доткома, оснивача торент сајта „Megaupload”, који је пре четири године по налогу америчких власти ухапшен на Новом Зеланду. Његов сајт, регистрован у Хонг Конгу, тада је угашен, а Дотком, који чека исход жалбе на судску одлуку о изручењу САД, недавно је најавио да ће почетком следеће године поново покренути сајт.
Шта су торенти
Торент, односно битторент је најпопуларнији начин за бесплатно преузимање филмова, серије, музике, компјутерских програма, видео-игара са интернета. Пиратски садржај се не чува на сајтовима, односно на њиховим серверима, већ су они само место на којем корисници постављају линкове ка садржајима које размењују директно, путем П2П технологије (peer to peer). Због тога се оснивачи ових сајтова бране тврдњама да нису они ти који крше ауторска права, већ да то чине сами корисници који размењују пиратски садржај.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА