Најновије

Руски тенк Т-14 Армата одувао све НАТО тенкове (ВИДЕО)

НАТО све гласније и гласније позива на сузбијање Русије. Данас су тенкови главне копнене снаге војске.

Армата (Фото: РИА новости)

Хајде да упоредимо руски Т-14 „Армата“ тенк са НАТО тенковима, кинеским 99А2 и украјинским Бм „Оплот“. Т-14 „Армата“ је најлакши од свих борбених тенкова и тежи свега 48 тона, што га чини и најбржим тенком са брзином од 80 км/ч.
„Армата“ је опремљен глатким топом од 125 мм и његов калибар је супериоран у односу на НАТО тенкове. Прва тура тенкова још увек пролази кроз неке војне тестове а укупно је поручено 2.300 ових тенкова.
М1 „Абрамс“ је главни амерички борбени тенк који се производи још од 1980. године. Једина његова предност у односу на „Армата“ тенк јесте та што је већ учествовао у ратовима и то у Ираку и Авганистану.
Међутим, овај тенк је прилично застарео и потребно га је заменити. Он чак нема ни способност да испаљује водеће пројектиле. До данас је произведено око 10.000 ових тенкова. Американци не могу да произведу више ових тенкова чак и да желе пошто фабрика за њихову производњу више не постоји.
„Леопард“ 2А6М је немачки борбени тенк којег користе Немачка, Аустрија, Норвешка, Шведска, Швајцарска, Шпанија, Данска и Грчка. Од 1979. године је направљено 3.000 ових тенкова. Овај скупи борбени тенк је такође застарео пошто нема механизам за аутоматско пуњење који се на совјетским тенковима појавио још 1985. године.
БМ „Оплот“ је уведен у службу украјинске војске 2009. године. Дизајнирао га је Биро за дизајн машина Харков Морозов. Украјина укупно има свега 10 ових тенкова. Украјина је 2011. године потписала споразум са Тајландом да им пошаље 54 ова тенка, али је до сада послала само 5 комада.
„Challenger 2“  је тенк који тренутно користи британска војска. Производња ових тенкова је започела 1994. године а укупно је произведено 400 тенкова. Британско министарство одбране је 2009. године обуставило набавку ових тенкова па је компанија BAE systems престала да их производи. Ови тенкови су учествовали у рату на Косову и у Ираку и прилично су спори као и сви британски тенкови са брзином од свега 56 км/ч, мада њихови топови могу прилично брзо да пуцају.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА