Најновије

ДОМИНАЦИЈА НА МОРУ: Овако би изгледала борба руског и америчког бојног брода

Војни експерт Кајл Мизоками у анализи потенцијалне борбе између америчког брода "Ајова" и руског "Адмирала Ушакова" показао је да би амерички брод имао шансу да уништи руски само са удаљености од 32 километра (или мањој), а да би до тада тешко преживео удар 20 руских противбродских ракета "Гранит", чији први удар би могао уследити и док два брода раздваја 500 километара отвореног мора.

Генерал Ушаков (лево) и Ајова (десно) (Илустрација: Правда)

Амерички лист Нешенал Интерест покушао је да предвиди како би се завршила битка између руске тешке атомске крстарице Адмирал Ушаков и амеирчког разарача Ајова. Војни експерт Кајл Мизоками направио је симулацију тог судара којег је назвао "највећом поморском битком после Другог светског рата". Пошао је од тога да је Адмирал Ушаков наоружан са 20 крстарећих противбродских ракета П-700 за лансрни систем Гранит и да располаже "вишеслојном противракетном одбраном", а да убојну моћ Ајове чине три окретна лансирна постоља са 16 противбродских ракета Харпун и да има тешки оклоп који штити и брод, и његов арсенал са наоружањем, и посаду. Мизаокамијев "ратни сценарио" је подразумевао да посаде оба брода знају где се налази противник док их је још делило растојање од 500 километара. Први закључак америчког експерта био је да су на таквој удаљености ракете великог домета Томахавк, које би требало да буду основна предност Ајове, против Адмирала Ушакова потпуно бескорисне. Мизоками је одмах покушао да превдиди шта би се догодило ако Адмирал Ушаков одмах испали према Ајови свих својих 20 Гранита. Експерт Нешенал Интереста је израчунао да би две ракете пале у море одмах после лансирања, али да би остао проблем са преосталих 18. За њихово обарање Ајова има само два зенитна артиљеријска система Фаланкс ЦИВС, систем за радиоелектронску борбу SLQ-32 и систем за ометање Марк 36 СРБОЦ. Мизоками наглашава да је немогуће предвидети колико би Гранита пробило одбрану разарача, али претпоставља да би 9 сигурно стигло до циља и да би, у најбољем случају, бар једно од два ракетна лансирна постоља било оштећено.
Уколико би Ајова преживела овај напад, експерт претпоставља да би руски брод почео да се повлачи јер пар његових 130-милиметарских топова не би имао велике шансе против оклопа Ајове.
Ајовина три топа од 406 милиметара били би довољни за потапање Адмирала Ушакова, али је она, при најповољнијим околностима, од руске крстарице бржа само пола чвора, а то значи да са 500 километара удаљености не би била у стању да стигне Ушакова. Нарочито ако је Ајова већ погођена Гранитима. Ајовине шансе, процењује Мизоками, не би биле веће ни кад би се руском броду приближила на 107 километара да би могла да лансира свијих 16 Харпуна. Поготово што би тако малом броју ракета било тешко да пробију трослојни ПРО систем Ушакова. Мизоками закључује: Једина удаљеност са које Ајова може да уништи Адмирала Ушакова била би – 32 километра. "А мало је вероватно да би руска крстарица Ајову пустила тако близу!”, закључује Мизоками. Извор: fakti.org/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА