Најновије

КРАЈЊЕ ЈЕ ВРЕМЕ ДА СТРАНЦИ ОДУ: Додик најавио низ референдума у Српској!

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у интервјуу Срни да никакав високи представник не може да спречи одржавање референдума о Дану Републике 25. септембра, првог у низу референдума који ће Српска организовати на различите теме.

Милорад Додик (Фото: predsjednikrs.net)

- Република Српска ће свој статусни и сваки други проблем решавати управо питањем референдума. То је демократско право које је признато свима, али, због околности, ми морамо да се додатно боримо за њега - рекао је Додик. Одговарајући на питање да ли очекује реаговање ОХР-а поводом захтева бошњачких политичара да предузме мере на "заштити Дејтонског мировног споразума и Устава" БиХ због најављеног референдума у Српској, Додик је истакао да ће референдум о Дану Републике бити одржан 25. септембра и да никакав високи представник то не може да спречи. - Референдум је ствар Републике Српске, а високи представник и да хоће нешто да учини, не зна се на који начин би то могао да уради, а ми га не бисмо ни испоштовали - рекао је Додик.
Он је истакао да је тема за референдум пажљиво изабрана, те да су око ње окупљени сви из Републике Српске. - Тај плебисцит ће показати снагу и вољу народа за одржавање референдума о Дану Републике. Ту нема ничег недемократског, нецивилизацијског и антидејтонског, али то не смета муслиманима да учине све да проблематизују и "сузе лију" код међународне заједнице за неке своје квазиинтересе - рекао је Додик.
Као што високи представник не поштује Републику Српску, каже Додик, тако ни Српска нема потребу више да поштује високог представника у делу његових наметања решења, која је крио иза демократије и Дејтонског споразума. - Ако је ико кршио Дејтонски споразум у БиХ, кршио га је високи представник, а при томе не мислим само на Валентина Инцка, већ на (институцију) високог представника уопште - рекао је Додик.
Он је поручио да треба да престане "болесна ситуација", у којој Бошњаци увек "јаучу" међународној заједници када им је нешто потребно. - Бошњаци треба да се договарају уколико хоће да се у БиХ нешто направи. У БиХ је много отворених питања која су компликована и која су додатно добила на снази зато што је СДА умишљено покушала да води БиХ - рекао је Додик. Он је оценио да су Бошњаци немоћни у Сарајеву у вези са питањем референдума о Дану Републике и да зато сада покушавају да инструментализују муслимане у Републици Српској.
Председник Српске је позвао муслимане Бошњаке у Републици Српској да 25. септембра изађу на референдум о Дану Републике и "буду део народа Републике Српске који овде живи и жели да настави да живи". - Њихово је демократско право чак и да не изађу на референдум, али мислим да би због будућности коју би хтели да граде у Републици Српској за њих било веома корисно да то учине и да се у том погледу идентификују са оним што је апсолутна воља народа у Републици Српској - рекао је Додик. Председник Српске је истакао да ће референдум о Дану Републике дати снагу законском решењу, које нема ниједан закон у БиХ и Републике Српске, а тај плебисцит ће бити у основи доношења закона о 9. јануара као Дану Републике. - Ту више ништа неће моћи да уради ни Уставни суд БиХ, нити било какве институције на које се они позивају, па ни високи представник - рекао је Додик. Поводом изјаве потпредседника СДС-а Мирка Шаровића да је СДС подржао референдум о Дану Републике због општих околности, али да сматра да референдум генерално не може ништа да промени, Додик је рекао да је несхватљиво да СДС има различите ставове - једне у Бањалуци, а друге у Сарајеву. Председник Српске је рекао да референдум неће ништа ни променити, већ ће потврдити да је 9. јануар Дан Републике, те да је у том погледу и СДС био део већине у Републици Српској. - Јесте да је СНСД заједно са својим коалиционим партнерима покренуо ту иницијативу, али нам је веома важно и драго што су у оквиру ње биле и друге политичке партије из Српске - рекао је Додик.
Уколико је Шаровић ту изјаву дао медијима у Федерацији БиХ, каже Додик, онда је разумљиво његово додворништво по којем је препознатљив. - Увек када добије прилику да на муслиманским медијима одговора и минимизира српске националне интересе, он ће то да уради. Немогуће је да неко, ко се иоле озбиљно бави политиком, тврди да један референдум није тако важан. По некима није био важан ни референдум у Великој Британији о Брегзиту, па видимо какве је последице изазвао - рекао је Додик.
Сама чињеница, каже председник Српске, да муслимани траже да интервенише међународна заједница говори да они схватају колико је важан референдум, али да то само не схвата Шаровић и њему слични. Председник Српске је оценио да минимизирање референдума о Дану Републике представља минимизирање права на референдум једног народа, пре свега српског да одговоре на питања која су од кључног националног и државног интереса. - За Републику Српску је од кључног националног и државног интереса датум њеног стварања и свако ко покушава да минимизира одлуку народа, на неки начин се сам изопштава из тог народа и себе ставља на другу страну историје - рекао је Додик. Он је истакао да је немогуће да СДС у Бањалуци гласа за одлуку о референдуму, а да, са друге стране, њени виђенији чланови у Сарајеву то негирају, додајући да то треба избећи по сваку цену. - Што се тиче референдума, ја верујем оном СДС-у у Бањалуци и желимо да израдимо заједничку стратегију за кампању коју ћемо спровести у оквиру овог референдума - рекао је Додик. Одговарајући на питање шта очекује од странака чланица Савеза за промене када је реч о кампањи о референдуму о Дану Републике, Додик је рекао да не би имао ништа против да се организује заједнички штаб кампање у вези са референдумом и да се координишу сви ставови и активности. Он је истакао да би та кампања подразумевала да свакако нема више таквих излета као што се могло чути од Шаровића или, ако је већ има, онда се мора обрачунати са тим. - Референдум има снагу само ако је власништво народа и нико сепаратно не може да приступи том питању. Са противницима референдума морамо се политички разјаснити - рекао је Додик.
Он је истакао да противници референдума, без обзира са које стране долазе, имају могућност да јавно искажу свој став гласајући против, додајући да је то све дио демократске процедуре и активности. - Немам ништа против оних који на тај начин виде своје интересе, али свака друга врста која искаче из тог односа према референдуму, попут захтева за међународним интервенционизмом, не долази у обзир - рекао је Додик. Истичући да се сада чека да се заврше све формалне процедуре у вези са одлуком о референдуму и да ће се вероватно све завршити на Уставном суду Републике Српске, Додик је рекао да ће од 15. до 20. августа бити јасна ситуација да више нема одгађања одлуке о одржавању референдума, нити могућих формалних препрека у том погледу. - Институционално гледано Република Српска нема ниједан проблем ни структурални, ни по Уставу да одржи референдум о Дану Републике - рекао је Додик. У случају да високи представник интервенише када је реч о референдуму о Дану Републике, Додик је рекао да та евентуална одлука неће бити објављена у "Службеном гласнику Републике Српске", док "Службени гласник БиХ" нема надлежност да се бави питањима Српске, чак и да у њему буде објављена. - Такав евентуални покушај високог представника може само да додатно усложни ситуацију. Крајње је време да странци оду из БиХ, а не да се петљају у све и свашта - рекао је Додик. Он је нагласио да се интервенционизам међународне заједнице није показао као најбољи у односу према Србима, што се видело и пре неколико дана, када је амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак организовала састанак представника само два конститутивна народа у вези са Мостаром, док Србе није звала, као да не живе у том граду. - Срби у Мостару имају јасно позициониране ставове у вези са изборима у Мостару и требало их је укључити у те процесе. Зашто то амерички амбасадор није урадила ја добро знам. То је део контунуитета лошег односа према Србима где год се налазе - рекао је Додик. Предсједник Српске је указао да посредништво и интервенционизам међународне заједнице морају престати и да народи у БиХ треба да покушају сами да нађу одговоре на многа питања.

Влада Српске има решење

Када је реч о Стратегији транспорта коју је једногласно усвојио Савет министара БиХ, без сагласности Српске, Додик је рекао да је Српска одбацила и игнорисаће реализацију овог документа, те поручио да Влада Српске има одговор на овакво системско заобилажење њених ставова. - У тој стратегији нема Републике Српске и они су је укинули у Сарајеву. То је неприхватљиво. О томе мора поново да се одлучује - рекао је Додик. Према његовим речима, игнорисање Републике Српске довело је до низа лоших одлука, од механизма координације, па до ове стратегије, документа који омогућава да се све капиталне инвестиције остварују у Федерацији БиХ, а ниједна у Српској.
- Како је могуће да они који долазе из Републике Српске тако безочно доносе такав документ? Сутра када дођете код неке међународне финансијске институције и покушате да добијете кредит, за ауто-пут, мост или неку сличну инвестицију, представници те институције могу да завире у ту стратегију и кажу: "ви нисте приоритет" - каже Додик. Он је рекао да је потпуно погрешна представа да неко у име Републике Српске ради у Сарајеву.
- Нико то не ради. Ни члан Председништва БиХ. Тамо се каже да је он из Републике Српске, српски члан Председништва. Он не представља аутентичне интересе Српске, а поготово чланови Савета министара, који се састављају, а не бирају, и немају никакву другу снагу, осим да буду поданици, полтрони. И, у том погледу, смо могли да видимо многе одлуке у прошлости и у последње две године које су знатно девастирале оно што јесте став Републике Српске - навео је Додик. Он каже да министри у Савету министара БиХ немају право да аутентично одлучују и наводи да они могу да одлучују само о ономе што јесте интерес Републике Српске, а чак и у питањима која су у вези са искључивим надлежностима БиХ морају да консултују институције Српске и тако допринесу снази Српске. - Они који седе у заједничким институцијама нису представници Републике Српске. Представници Републике Српске у заједничким институцијама су они које институције Српске одреде - наглашава Додик. Додик је нагласио да Република Српска има механизме и снажну институционалну моћ и даће одговор на питања као што су попис, девети јануар и многа друга. - Република Српска кренуће у серију референдума о разним питањима. Када су подељене политичке елите у Републици Српској онда треба питати народ. Онај ко неће да поштује вољу тог народа онда је он погрешио и залутао и њега ће историја упамтити као издајника Републике Српске - поручио је Додик.
Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА