Најновије

Ђурић: Неопходан притисак Брисела на Приштину зарад формирања Заједнице српских општина

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ðурић изјавио је данас да сматра да је неопходан притисак Брисела на Приштину како би почела да испуњава договор о формирању Заједнице српских општина (ЗСО), будући да је прошло годину дана од постизања тог договора.

Марко Ђурић (Фото: Јутјуб)

Ђурић је за РТС рекао да је Србија свој део обавеза по том питању сасвим сигурно извршила.
– Политички споразуми не могу да буду плод накнадне маште, то што говоре о укидању наших институција, то не пише ни у једном папиру који је усаглашен. Стално измишљају нове идеје, уместо да коначно примењују оно на шта су се сами обавезали – рекао је Ðурић и додао да се Србија чврсто држи оног што је договорено. Ђурић је навео и да упркос политичким варницама које стално долазе из Приштине дијалог има важну и корисну улогу, јер док год се разговара тензије на терену су мање, а мање су шансе и да има насиља.
– Разговараћемо о примени постојећих споразума, како да односи са покрајинским институцијама у границама наше генералне политике буду што бољи и сматрам да је то у интересу и Србима и Албанцима, без обзира на разлике у ставовима о статусима. Од ових политичких варница Едите Тахири и Енвера Хоџаја се не живи, па ни Албанци – рекао је Ђурић, указујући на велику стопу незапослености на Косову и Метохији.
Коментаришући изјаву Тахири да ће Србија морати да избаци Косово из Устава пре уласка у ЕУ, Ђурић је рекао да је његов коментар да би Приштина требала у покрајински Устав да унесе што пре Србију, јер је то једини начин да буде представљена у међународној заједници.
- Реч је о неозбиљној политичкој варници и нечему што не доприноси нормализацији односа – указао је Ђурић, који је за изјаву Хоџаја о демаркацији граница рекао да је то нешто на шта читав српски народ, а нарочито било ко од представника Срба, никада не би пристао.
То, истакао је, неће бити тема дијалога у Бриселу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА