Најновије

Руси са дна Баренцовог мора извукли парну локомотиву из Другог светског рата

Стручњаци Северне флоте извели су јединствену операцију извлачења сто тона тешке парне локомотиве теретног воза са војно-транспортног савезничког брода "Томас Доналдсон" који је потонуо поред острва Киљдин у Другом светском рату, саопштила је прес-служба СФ.

Баренцово море (Фото: Јутјуб)

У саопштењу се наглашава да је овако амбициозан подухват изведен први пут од када се обављају подводно-технички радови. У операцији која се одвијала у неколико фаза, били су укључени поред стручњака Северне флоте и оператери подводних дронова. Прво је извучена апаратура парног котла тешка 30 тона, а потом и шасија са пет пари точкова укупне тежине око 60 тона.
Операције везане за претрагу брода и подизање технике, рониоци Северне флоте обављају још од 2010. године, када је са дна извучен парни ваљак који је поклољен музеју-ледоломцу Красин. Касније су са брода подигнути тенк "Шерман", противавионски топ М2 калибра 90 мм и још два ваљка.
Како је саопштено из прес-службе овога пута извучен је још један амерички средњи тенк "Шерман", противавионски топ и неколико мањих предмета, артиљеријске патроне и гранате. Сва поменута техника испоручивана је у периоду од 1941. до 1945. године Совјетском савезу савезничким арктичким конвојима према "Закону у зајму и најму". Сви извучени артефакти биће достављени у главну базу Северне флоте Североморск.
Радови на подручју на коме је потонуо један од последњих савезничких бродова кога је торпедирала немачка подморница биће настављени у августу, пишу руски портали. Извор: vesti-online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА