Најновије

Србија у дефициту 3,9 милијарди

БЕОГРАД- Буџет Србије у јуну је имао суфицит од 7,4 милијарди динара, док је дефицит буџета у првој половини ове године износио 3,9 милијарди динара.

Фото: Парламент.гов.рс

Буџет Србије у јуну је имао суфицит од 7,4 милијарди динара, док је дефицит буџета у првој половини ове године износио 3,9 милијарди динара, објавило је данас Министарство финансија.
Како се наводи, дефицит буџета у првих шест месеци, укључујући и пројектне зајмове, износио је 15,4 милијарди динара.
Капитални расходи финансирани из пројектних зајмова већи су у периоду од јануара до јуна 2016. године за 4,6 милијарди динара, у односу на исти период претходне године.
У јуну ове године су приходи буџет износили 94,6 милијарди динара, а расходи су били 87,2 милијарди динара. Порески приходи су износили 85,1 милијарди динара.
"У јуну се уплаћује порез на добит правних лица према годишњем обрачуну тако да је приход у овом месецу знатно виши у односу на остале месеце. Наплаћени приход у јуну указује да ће овогодишњи износ пореза на добит премашити планирани буџетски износ", наводи Министарство финансија.
По основу ПДВ-а у јуну је наплаћено 33,7 милијарди динара, док је од акциза прикупљено је 25,2 милијарди динара.
"У јулу се утврђују нови износи акциза на дуванске производе што је резултирало повећаним увозом и производњом у претходном периоду и већим приливом акциза по овом основу", наводи се у саопштењу.
Приход по основу пореза на доходак је нешто виши у односу на претходне месеце због почетка уплата годишњег пореза на доходак. Непорески приходи остварени су у износу од 8,4 милијарди динара, а по основу донација уплаћено је 1,2 милијарди динара. Највеће ставке на расходној страни су били расходи за запослене и трансфери организацијама обавезног социјалног осигурања (фонд ПИО, РФЗО, НСЗ, фонд СОВО), тако да је на исплату плата запосленима утрошено је 19 милијарди динара. На нивоу опште државе у првих шест месеци је забележен дефицит у износу од 18,2 милијарди динара, док је програмом са ММФ предвиђен дефицит од 78,3 милијарди динара. 
У јуну је остварен буџетски суфицит у износу од 6,4 милијарди динара. Државна предузећа надлежна за одржавање и изградњу путева, Путеви Србије и Коридори Србије, у највећој мери се финансирају из кредита па је њихов укупан дефицит на крају јуна износио 10 милијарди динара.
Јавни дуг Србије на крају јуна 2016. године износио је 24,18 милијарди евра, што је 71,9 одсто бруто домаћег производа (БДП), објавило је данас Министарство финансија Србије. У мају је јавни дуг био 24,29 милијарде евра, што је 71,7 одсто БДП. На крају 2015. године јавни дуг је износио 24,80 милијарди евра, односно 76 одсто БДП-а. Јавни дуг Србије је на крају 2014. године износио 22,76 милијарди евра, односно 70,4 одсто БДП-а, док је на крају 2013. године био 20,14 милијарди евра, са учешћем од 59,6 одсто у БДП-у. Крајем 2000. године јавни дуг је био 14,17 милијарди евра или 201,2 одсто БДП-а, а најнижи износ јавног дуга био је 2008. године када је износио 8,78 милијарди евра или 28,3 одсто БДП. Законом о буџетском систему учешће јавног дуга у БДП-у ограничено је на 45 одсто. Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА