Најновије

ТЕСТИРАЈТЕ СЕ: Ово су 8 ствари које говоре да имате високу интелигенцију

Психолошка истраживања показала су да високо интелигентни људи имају неколико заједничких особина.

Илустрација (Фото: valuewalk.com)

Висока интелигенција манифестује се на бројне и невероватно различите начине. Готово је немогуће набројати чиме се све баве високо интелигентни људи, али чини се да је могуће набројати бар осам особина које су заједничке већини интелигентних људи. 
Висока прилагодљивост 
Интелигентни људи показују за шта су све способни без обзира на компликације или рестрикције с којима се сусрећу, написала је Дона Хемет одговарајући на питања корисника на друштвеној мрежи Kуора. 
Психолошка истраживања подржавају њене тврдње. Уосталом, једна од дефиниција интелигенције је способност измене понашања како би се лакше носили с околином. 
Зна шта не зна 
Најпаметнији људи свесни су ствари које не знају и не устручавају се да то признају. Једна од најпознатијих студија Џастина Кругера и Дејвида Данинга закључила је да мање интелигентни људи прецењују своје способности. Према томе је назван и Данинг-Кругеров ефекат где људи који су лошије решили неки тест прецењују свој успех, док људи који су боље решили исти тест потцењују резултате теста. 
Незасита радозналост 
Алберт Ајнштајн наводно је једном приликом рекао: "Немам неки посебан таленат, само сам страствено радознао", преноси Бизнис Инсајдер. 
Психолошка истраживања објављена ове године указују на везу између интелигенције у детињству и отворености за нова искуства, у шта можемо сврстати и интелектуалну радозналост у одраслом добу. Британски наулчници пратили су хиљаде Британаца дугих 50 година и видели су да су интелигентни 11-огодишњаци били више отворени за нова искуства када су напунили 50 година. 
Отвореност ума 
Психолози кажу да сви они који траже друго мишљење и виђење света и они који промишљају о доказима за и против неке тврдње, најчешће остварују више резултате на стандардизованим тестовима. 
Уживање у разговору сам са собом 
Високо интелигентни људи имају склоност самосталности, а недавно објављена истраживања кажу да паметнији људи мање уживају у друштву с пријатељима од већине људи. 
Самоконтрола 
Истраживање објављено 2009. године пронашло је повезаност између самоконтроле и високе интелигенције. У тој студији појединци су морали да бирају да ли желе да добију мању своту новца одмах, или већу своту новца након неког времена. Они који су одабрали већу своту новца у будућности и тиме показали самоконтролу, генерално су показали бољи успех на тестовима интелигенције. 
Смисао за хумор 
Научници у два одвојена истраживања показали су да људи који напишу нпр. смешне стрипове, имају већи успех на тестовима вербалне интелигенције. Друго истраживање показало је да професионални комичари имају надпросечан успех на тестовима вербалне интелигенције. 
Емпатија 
Неки психолози тврде да је емпатија, колико смо способни саосећати с другим људима и њиховим проблемима, једно од темељних компоненти емоционалне интелигенције. Људи који показују високу емоционалну интелигенцију јако су заинтересовани за разговор с новим људима.
Извор: EXPRESS.HR

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА