Најновије

РАСИМ ЉАЈИЋ: Држава можда интервенише по питању цене свињског меса

БЕОГРАД- Раст цена свињског меса у Србији изазван је, како мањком товљеника на домаћем тржишту, тако и скоком цена на европском тржишту, а у наредном периоду пратиће се ситуација и разматрати опција интервенције из робних резерви уколико буде неопходно, изјавио је данас министар трговине и туризма Расим Љајић

Расим Љајић (Фото: sdpsrbije.rs)

Он је навео да је мањак товљеника на домаћем тржишту један од разлога за раст цене свињског меса, али и то што су европски фармери велике количине меса пласирали на азијско тржиште, пре свега Кине.
„Појачана тражња из Кине утицала је на раст цена на европском тржишту и у комбинацији ова два фактора имамо чињеницу да је свињско месо поскупело и код нас”, рекао је Љајић за телевизију Б 92.
Упитан да ли може да се интервенише из робних резерви или увозом, он је рекао да је „то свакако опција”.
„Имамо 37.000 товљеника у власништву у робним резервама. Ако не буде успостављена пуна ценовна стабилност у краћем временском раздобљу јер сасвим сигурно разлог за поскупљење је и у сезонским осцилацијама, пратићемо до када ово стање може да траје, можемо да интервенишемо из робних резерви. То је врло клизав терен јер не желимо да робне резерве буду учесник на тржишту, али у складу са даљом ценовном стабилношћу бићемо принуђени да реагујемо”, истиче Љајић.
Он је рекао да ће се наредних дана видети како ће се одвијати ситуација, јер министарство настоји да избегне интервенцију робних резерви ако дође до раније ценовне стабилности.
Он је рекао да је у мање-више свим земљама ЕУ и региона дошло до скока цена свињског меса. 
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА