Најновије

БАКИР КАО ЕРДОГАНОВ КУРИР: Шта се крије иза Изетбеговићеве посете Новом Пазару

БЕОГРАД - Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић доласком у Нови Пазар гура прст у око српским властима и преноси поруку званичне Анкаре и турског председника.

Бакир Изетбеговић (Фото: Синхуа)

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине континуирано заступа политику Реџепа Тајипа Ердогана, а долазак у Србију, али не у Београд, и не на састанак са представницима Владе, својеврсна је порука властима у Србији. Познаваоци прилика сматрају да није случајност што Изетбеговић долази у Нови Пазар, а не иде у Бањалуку.

- Изетбеговић не може ништа добро да донесе, он долази у функцији Ердогана да покрене процесе конфронтације између муслимана и Срба. Он је Ердоганов курир, преноси поруке Истанбула, пошто он није у могућности, то су там-там, ратнохушкачке поруке. Ердоган жели слободан простор за сређивање стања у Турској, а за то му треба неред на границама ЕУ, у зони коју САД гледају као своју. Најбољи линк до испуњења тог циља је Изетбеговић и његов политички брат Сулејман Угљанин - каже аналитичар Џевад Галијашевић.

Долазак Изетбеговића се с друге стране може тумачити и као покушај давања вештачког дисања Угљанину и његовој партији.

Након изласка из Владе и осетно слабијег резултата на априлским изборима, Угљанин као да је нестао. Осим тога што се ређе појављивао у јавности самим тим што га нема у извршној власти, његово место у Београду као представник грађана из рашке области, поред председника СДПС Расима Љајића, заузео је бивши муфтија и лидер БДЗ Муамер Зукорлић.

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић стиже данас у Нови Пазар где ће присуствовати седници Бошњачког националног већа (БНВ) и обележавању 26 година оснивања Странке демократске акције (СДА) Санџака. Он ће председавати седницом координације огранака СДА из региона, а присуствоваће и свечаној седници БНВ. По подне ће говорити и на свечаности СДА Санџака, на којој ће се присутнима обратити и Сулејман Угљанин.

Лидер СДПС Расим Љајић каже да је долазак Бакира Изетбеговића страначка ствар.

- Реч је о сестринским странкама и у том смислу не видим ништа лоше. Добро је што ће током боравка у Новом Пазару Изетбеговић разговарати са представницима општинске управе - наводи Љајић.

Љајић није прецизирао хоће ли се лично срести са председавајућим Председништва БиХ. Иначе, Општина Тутин и Канцеларија за младе данас на Градском тргу у Тутину организују скуп подршке турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА