Најновије

КОРИСТ ОД ПРИЈАТЕЉСТВА: Извоз Србије у Русију скочио за 17.9 одсто!

БЕОГРАД- Укупан српски извоз у Русију у првих шест месеци 2016. порастао је 17,9 одсто у односу на исти период прошле године и вредносно изражено износио је 379,8 милиона долара, саопштила је Привредна комора Србије.

Москва (Фото: РИА Новости)

Око 40 одсто укупног извоза Србије на руско тржиште чинили су пољопривредно прехрамбени производи, којих је у периоду јануар-јун 2016. извезено за скоро четвртину више него у истом периоду 2015, а вредносно изражено за 155 милиона долара.
Највише су се извозиле свеже јабуке, за 65 милиона долара, што је за 69 одсто више него у истом периоду прошле године, затим свеже јагоде за 16,3 милиона долара или за чак 94 одсто више, док је вредност извоза брескви и нектарина била осам милиона долара или четири пута већа, а вредност извоза трешања и вишњи била је 8,2 милиона долара.
Према оценама ПКС-а, стабилизација курса рубље од почетка 2016. позитивно је утицала на повратак тренда раста српског извоза у Русију.
У Русију, како је објавила ПКС, највише извозе фирме "Вали" ДОО Ваљево, Хемофарм АД Вршац, Real Knitting DOO Gajdobra као и Таркет ДОО Бачка Паланка.
Према подацима ПКС-а, у првој половини ове године, Србија је из Русије увезла робе у вредности од 779,4 милиона долара, а то је за 17,4 одсто мање него у истом периоду 2015.
Највише су се увозили енергенти који чине половину укупног увоза Србије из Русије, односно сирова нафта и природни гас, затим сирови алуминијум, жице од рафинисаног бакра, као и уље за подмазивање и за прераду.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА