Најновије

ПОБУНА У ЛИБИЈИ: Генерал и муфтија категорички против нове америчке интервенције!

ТРИПОЛИ- Најновија америчка интервенција у Либији незаконита је. Текућа ваздушна дејства служе циљевима америчких избора, то јест победи Хилари Клинтон. Сирт ће ослободити Либијска народна армија, поручио је Ахмед Мисмари, портпарол генерала Халифе Хафтара (70), команданта Либијске народне армије, стациониране на побуњеном истоку земље, који иначе не признаје прозападну власт у Триполију.

Либија (фото: Јутјуб принтскрин)

„Америчко деловање у Либији је нелегално”, упозорио је готово истовремено са Хафтаром контроверзни велики муфтија Либије Садек ел Гаријани у изјави приватној ТВ Тансах.
„Америчко дејство у Либији 2011. имало је оправдање зато што пуковник Гадафи није био правоверан. Америка овог пута дејствује нелегитимно у Либији јер је у току домаћи сукоб. Овде су сви муслимани”, језгровито је ситуацију описао Гаријани.
Само пре неколико дана, муфтија Гаријани је на великим антирежимским демонстрацијама у Триполију затражио од прозападне владе Фајиза ел Сараџа да преда власт „врховном револуционарном савету” (који тек треба да буде основан).
Иначе, масовне демонстрације избиле су 29. јула, упркос одлуци Сараџове владе да баш тада заведе тродневно ванредно стање, након вести да су тројица француских специјалаца 17. јула погинула током оружаних дејстава код Бенгазија на истоку земље. У острашћеном наступу, Гаријани је тада позвао вернике и сународнике на „устанак против крсташке инвазије”.
А затим је 1. августа Фајиз ел Сараџ – премијер либијског кабинета који је састављен у иностранству под директним надзором УН и допремљен у земљу на италијанској корвети из суседног Туниса – позвао у помоћ армију САД ради помоћи у борбама против Исламске државе (ИД).
И док Американци настављају са мисијом против ИД у Сирту дејствима из ваздуха, а од среде и са ратних амфибија укотвљених на Медитерану, страно оружано дејство подстиче нове отпоре и зближава дојучерашње огорчене ривале. Наиме, Хафтар јавно упозорава да је муфтија Гаријани, с упориштем на западу Либије, исувише близак домаћим и страним исламским екстремистима, међу којима и припадницима ИД. Велики муфтија истиче да је генерал са либијским и америчким пасошем „страни плаћеник”. Откако је влада Фајиза ел Сараџа стигла крајем марта у Либију, двојица вођа – са десетинама хиљада следбеника и симпатизера – једнодушно се опиру новој власти и страној интервенцији. Колико би војника Либијске народне армије пошло за Хафтаром у битку за Сирт, и то мимо снага трупа које подржавају Сараџа и којима помажу Американци, неизвесно је. Такође је засад нејасно и колико би муслимана евентуално послушало позив муфтије Гаријанија на „устанак против крсташа”.
Званични Вашингтон одобрио је 30-дневну војну интервенцију у Либији. Амерички секретар за одбрану Ештон Картер је текућу мисију против ИД у Сирту описао као „помоћ Либијцима да пређу циљ у борбама против ИД”.
Америчка помоћ режиму Фајиза ел Сараџа – који иначе још није озваничен сходно захтевима УН мировног плана – у овој фази је ограничена на дејства из ваздуха и са мора.
„Либијци не воле странце у својој земљи. Либија има своје проблеме. Тамо је у току нека врста грађанског рата. Када бисмо успели да Либијци између себе престану да се боре око тога ко ће да управља, они би могли да се окрену против ИД”, проценио је у среду Ештон Картер.
Истовремено, Вашингтон не искључује могућност да на захтев Сараџовог кабинета прошири дејства, мимо Сирта и другде по Либији.
„Ако би либијска влада у будућности затражила од нас да им помогнемо на друге начине и на другим местима, ми бисмо то врло пажљиво размотрили. На крају крајева, и ми се боримо против њих (ИД)”, изјавио је Картер.
Како би две групе Либијаца – следбеници либијског муфтије Гаријанија и регрути генерала Хафтара – реаговали на ово евентуално проширење америчких дејстава по Либији, неизвесно је.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА