Најновије

ПУШТЕНИ ГМО КОМАРЦИ: Зика вирус обезбедио одлучујући глас!

Aмеричка управа за храну и лекове (ФДA) jе после неколико месеци дебате дала дозволу компаниjи "Oкситек" да на слободу пусте хиљаде генетски модификованих комараца, како би се борили против ширења болести, међу коjима jе и вирус зика.

ГМО комарац (Фото: Oxitec)

Kомарци ће бити пуштени на флориди, а проjекат компаниjе коjа се бави биотехнологиjом и специjализуjе за "иновативну контролу инсеката" требало би да драстично смањи популациjу "дивљих комараца" у овоj америчкоj држави, а ускоро ће, вероватно, бити употребљени и у другим земљама попут Бразила, где зика прети милионима грађана. Из Светске здравствене организациjе, међутим, кажу да jош нема доказа да овакве методе заиста спречаваjу епидемиjе и процењуjу да би око четири милиона људи могло да буде инфицирано зика вирусом до краjа године, а наjвећа забринутост jе веза вируса са деформитетима лобање и мозга код новорођенчади. С обзиром на слабе досадашње резултате борбе са зиком, наметнула се биотехнологија, чији заговорници тврде да jе ово jедини начин да се вирус заустави - да се уништи или промени комарац коjи га преноси, јер пошто не постоjи вакцина против вируса зика, борба против њега своди се на контролисање комарца коjи преноси вирус. “Спољно запрашивање има ограничену делотворност, jер комарци дишу у различитим врстама контеjнера у коjима обично нису изложени запрашивању”, каже Питер Aрмбрустер, са Универзитета Џорџтаун. Kомарци коjи преносе вирус зика могу да полажу jаjа у старим гумама, цистернама за воду, чеповима од флаша у коjима има само jедна, до две капи воде. “Инсектициди такође могу да буду коришћени за уништавање ларви, што jе стање у коjем комарци живе у своjим воденим насеобинама”, додаjе Aрмбрустер. Истраживачи се зато труде да генетски промене комарце.
Британске компаниjа "Oкситек" модификовала је комарца тако да његово потомство умире пре него што може да се репродукуjе. Jедан научник из "Oкситека" изjавио jе за Глас Aмерике да су тестови на Kаjманским Oстрвима и у Бразилу смањили броj ларви дивљих комараца за више од 80 одсто. Овај потез ФДА дао је нове бриге оног дела јавности који, од самог појављивања зика вируса, изражава сумње у његову природу и порекло.  Извор: Танјуг/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА