Најновије

КУРЦ: Србија је умањила талас миграната у ЕУ

БЕЧ – Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц изразио је данас захвалност своје земље Србији на доприносу смањењу таласа миграната затварањем балканске руте. Он је, након разговора са делегацијом Србије коју предводи премијер Александар Вучић, истакао да Србија одлично сарађује са Аустријом у савладавању избегличке кризе.

Курц (Фото: ЈуТјуб)

„Затаврање балканске руте донело је осетно смањење броја миграната који су тим путем долазили у Аустрију”, истакао је Курц новинарима, приметивши да је Србија то учинила и у тренуцима кад је у ЕУ било значајних отпора идеји о затварању балканске руте.
„Хвала што се и у фази отпора били уз нас”, поручио је шеф аустријске дипломатије, посебно захваливши премијеру Вучићу што је и данас поновио да је Србија и даље спремна да подржи Аустрију како би одржала низак ниво таласа избеглица.
Истовремено, како је навео, Аустрија је суочена с растом броја миграната преко Италије због чега је важно да се предузму мере како би се смањио прилив са те руте.
Министар Ивица Дачић, оценио је да је српски премијер, тиме што је само дан после избора нове владе допутовао у Аустрију, показао колики значај Србија придаје Бечу и колико је за нас важна улога Аустрије и министра Курца у регионалним односима.
Подсетио је да је Аустрија за Србију велики и значајан економски партнер, да је спољнотрговинска размена прошле године износила 800 милиона евра, те да је заједничко настојање да се достигне милијарду евра.
„Очекујемо и даље подршку Аустрије када је реч о нашим европским интеграцијама, као и у отварању нових поглавља у преговорима са ЕУ. Очекујемо и надамо се да ће Аустрија допринети смиривању тензија у региону. Србија ће играти конструктивну улогу и биће фактор стабилности у региону, јер је то у нашем заједничком интересу”, нагласио је Дачић.
Питање миграната било јеједно од кључних у разговорима две стране, навео је Дачић, оценивши да је Министарство унутрашњих послова, посебно министар Небојша Стефановић (који је такође био у српској делегацији у Бечу), учинило максимални напор ангажовањем полиције и војске да се заустави мигрантски ток.
Се српске дипломатије је напоменуо да Србија жели да прати европски одговор на ово питање, али је истовремено поручио да не може дозволити да буде на неки начин жртва непостојања јединствене европске политике. 
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА