Најновије

Ана Брнабић: Вучић ме није представио као геј министра, био је коректан, хвала му на подршци

БЕОГРАД - Видим политичку вољу да се среде ствари у јавној управи, али потребна је ментална спремност. Добар показатељ је то што од кад сам преузела ресор нико није рекао да обратим пажњу на свој кабинет, државне секретаре, помоћнике министра, као ни на локалне самоуправе под вођством СНС, изјавила је нова министарка државне управе Ана Брнабић.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Како је рекла позив у Владу Србије дошао због искуства које има у вези са реформом локалне самоуправе. Од свог министарства очекује да ради ефикасно.

"Имам пуну подршку за реформе, не бих ушла у Владу да мислим да није спремна за реформе, неке су усвојене у претходном мандату. Нисам имала личних дилема, моје мишљење је да је прошла Влада била реформска, да је Вучић са својим тимом покренуо неке тешке реформе, видим енергију у овој Влади, пробаћу да помогнем, уколико не могу мој посао преузеће неко други", каже Брнабић.

Она сматра да су у Министарству локалне самоуправе добро рађено у претходне две године и да су постављене неке системске ствари.

"Закон о инспекцијским пословима је одличан, закон о општем управном поступку такође. Важни су имплементација и ефикасност и надам се да ћу својим искуством помоћи у свему томе јер је доста захтеван ресор", наводи она.

На питање да ли ће државна управа бити ефикасна, Брнабић каже да је и претходна министарка радила у претходном периоду и да има ствари које су видљиве за грађане.

"Не бих се сложила да ништа није урађено, постоје ствари које су видљиве за грађане. Рецимо електронски упис у вртић, новорођену децу електронски можете да пријавите. Желимо што више електронских сервиса за грађане и привреду, да се не иде на шалтере, да све што може државна администрација буде обавезна сама да сакупи. Поред тога, обука државних службеника, урадићемо оно што је урађено са реформом грађевинских дозвола."

Брнабић истиче да је тимски рад у Влади веома значајан, јер постоје закони који се не тичу само једног министарства.

"Рецимо, закон о финансирању локалних самоуправа је у надлежености минстарства финансија и ми ћемо сарађивати са њима. Налед је критиковао тај закон, као и СКГО, мене радује што је министарство остало отворено за те примедбе као и кабинет премијера, да се нацрт промени како би се усвојиле неке критике. Нацрт закона који сам ја видела у суботу је много бољи од оног који је био у оптицају", каже министарка.

Како је рекла, нада се да ће неки ставови Наледа "ући у Владу", јер су до сада имали конструктивно партнерство и направили доста успеха.

"То је енергија коју је премијер желео, нећу заступати ставове Наледа, али очекујем да сарађујемо, критике да буду конструктивне, са предлозима решења".

О будућим корацима, Брнабић каже да ће бити много више фокуса на јавно приватно партнерство.

"Треба да користимо финансије из приватног сектора, првенствено за пројекте комуналне инфраструктуре, све што може да се финансира од стране приватних инвеститора, а не мора из буџета, а остаје у власништву локалне самоуправе, треба да се финансира од стране јавно приватног партнерства".

Говорећи о броју људи који треба да напусте јавну управу, Брнабић каже да мора да погледа анализе где треба да се смањи број запослених, где да се повећа, а где је потребна обука како бисмо добили ефикасну и љубазну управу.

"Другачији су приоритети када уђете у кабинет, видите колико ствари треба да се уради, неке ствари нису видљиве за грађане, али за привреду јесу, потребно је време да се ефекти одразе на грађана и привреду. Разлика је када критикујете из угла привреде или грађана, најважнији је дијалог, не само критика већ да чујемо решења, сви заједно да видимо шта треба да да се уради и да кренемо напред", каже Ана Брнабић.

Брнабић каже да је била спремна на помен њене сексуалне оријентације.

"Вучић на конференцији то није рекао самоиницијативно, то је било питање. Јако је важно напоменути да ме није представио као геј министра, био је коректан, хвала му на подршци".

Она каже да није активиста ЛГБТ заједнице, али истиче да је претходна влада омогућила да се одржи Прајд, на коме су учествовали поједини министри и градоначелник Београда и да су то видљиви помаци које подржава. Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА