Најновије

ДАЧИЋ: Хрватска нам шаље гротескне претње

БЕОГРАД- Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да претње Хрватске да ће спречити улазак Србије у ЕУ, "као и лекције о европским вредностима, европској реторици и европском поступању, звуче више него трагикомично и гротескно". Александар Вулин је рекао да Ковачу смета истина и "огледало испред кога се налази".

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је у одговору хрватском министру спољних и европских послова у техничком мандату Мири Ковачу рекао да је хрватска политика "тренутно највећа срамота саме ЕУ", саопштило је Министарство спољних послова Србије.
Ковач је у интервјуу за Дневни аваз рекао да Хрватска неће трпети застрашивање и провокације из Србије, којој је, како је навео, потребно "пуно помоћи и мукотрпних реформи како би усвојила европске вредности, европску реторику и европско поступање".
Он је критиковао говор српског премијера Александра Вучића на скупу у Доњој Градини поводом 75. годишњице од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у усташком концентрационом логору "Јасеновац".
"Претње Хрватске о томе да ће спречити улазак Србије у ЕУ, као и лекције о европским вредностима, европској реторици и европском поступању, звуче више него трагикомично и гротескно, изговорене од стране министра земље чија политика је тренутно највећа срамота саме ЕУ", рекао је Дачић.
Дачић је истакао да Ковач "врши класичну и крајње провидну замену теза, замерајући премијеру Србије што Хрватску оптужује за рехабилитацију усташтва, 'што говори о континуитету политике Београда'".
"Сама чињеница да министар Ковач говори о 'вађењу српских очију' и 'сечењу српских ушију и носева' као метафорама, сведочи о одсуству минимума пијетета према српским жртвама настрадалим на тлу Хрватске у Другом светском рату и сукобима приликом распада бивше Југославије, као и свесном потискивању и негирању историјских чињеница", навео је Дачић.
"Испада да није проблем што се пред хрватским правосуђем рехабилитује викар НДХ Алојзије Степинац, што се улице по Хрватској називају по усташком министру Мили Будаку, што се усташком терористи и атентатору Мири Барешићу у присуству два актуелна министра хрватске владе свечано отвара споменик, што се укида пресуда Бранимиру Главашу и што се покреће иницијатива за легализацију усташког поздрава 'За дом спремни', већ је проблем државно руководство Србије, које Хрватској и читавом цивилизованом свету указује на неприхватљивост овакве политике у 21. веку", рекао је Дачић.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА