Најновије

ЕФФ: Мајкрософт озбиљно крши приватност корисника

Нове, прилично озбиљне оптужбе послате су на адресу Мајкрософта, овај пут због оперативних система Виндовс 10.

Windows 10 (Фото: Microsoft)

Фондација за елекетронске границе (ЕФФ), међународна непрофитна организација чији је примарни задатак "обрана права појединца у дигиталном свету" наводи да Мајкрософт, "начином дистрибуције и агресивном политиком надоградње последње верзије свог оперативног система озбиљно крши право на избор, али и право на анонимност и приватност корисника". 

ЕФФ објашњава да је Мајкрософт одлучио да игнорише право појединца на избор, једноставно га "приморавајући да инсталира Виндовс 10", али је далеко већи проблем то што инсталацијом ОС Виндовс 10 са сваког рачунара ка Редмонду путује никад већа сакупљена количина приватних корисничких података. 

Иако је пракса прикупљања података постојала и раније, ЕФФ сматра да је овај пут ипак реч о нечему сасвим другом, опаснијем и проблематичнијем него било шта до сада. 

Наиме, ЕФФ наводи како Виндовс 10 сакупља и шаље следеће податке према Мајкрософту: текстуалне уносе, гласовне уносе, уносе додиром, телеметријске податке о коришћењу рачунара, локацијске податке, све wеб странице које су корисници посетили... 

Нарочито је, сматра ЕФФ, проблематично сакупљање и слање телеметријских података - о томе када сте, како и на који начин користили Виндовс 10, које сте програме покретали на својем рачунару, колико дуго сте их користили... 

Све то Мајкрософт ради анонимно и без правог упозорења, тврди ЕФФ, иако постоји могућност да корисник сам дефинише када ће се и који подаци бити послати Мајкрософту. 

Став ЕФФ-а је да то и није истинско право избора и да би Мајкрософт требало транспарентније да упозорити кориснике о томе које типове података сакупља и пружи им једноставну могућност да то онемогуће. 

Ако се то не промени, ЕФФ поручује да би могле да уследе бројне тужбе против чувеног технолошког гиганта.

ИЗВОР: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА