Најновије

Како је Вучић „кројио” програм Дубровник форума

Организаторима Дубровник форума, на који долази пет шефова држава, те бројни министри спољних послова, највећу муку задао је гост који не долази - српски премијер Александар Вучић, а који је, на неки начин, „диктирао” поруке и изјаве и појединим хрватским званичницима.

Дубровник (Фото: pixabay.com)

Наиме, загребачки Јутарњи лист данас пише да је двадесет четири сата уочи почетка сутрашњег форума драматично мењан и „кројен” програм, све због недоумица хоће ли на њему учествовати српски премијер.
Позивајући се на дипломатске изворе, лист пише да је премијерски панел на којем је требало да учествује и српски премијер отказан, а у једном тренутку чинило се да у Дубровник неће доћи ни технички премијер Хрватске Тихомир Орешковић.
У последњем тренутку нађено је компромисно решење да се премијерски панел откаже с образложењем „да за њега не постоји занимање” и да га замени „министарски панел” који ће водити шеф Моста независних листа Божо Петров, а учествоваће и Орешковић.
Такође, оног тренутка када је већ било јасно да Вучић вероватно неће доћи оштро је, како наводи Јутарњи, реаговао хрватски министар спољних послова Миро Ковач изјавом да ако Вучић дође, нека понесе попис свих осумњичених, свих оних Хрвата и држављана Хрватске који су оптужени или осуђени у одсутности и преда их Хрватској.
Шта је свему томе претходило, лист пише позивајући се на „веома поверљиве” дипломатске изворе.
Вучић је, како се тврди, прво „закаснио” с пријавом, тачније - није је послао пре три седмице када је истекао рок, иако је долазак најавио још у време сусрета са председницом Колиндом Грабар-Китаровић у Хрватској и Србији.
Према Јутарњем, његова пријава у Хрватску је стигла „сасвим изненада”, истог дана кад је Вучић на конференцији за новинаре у Београду рекао да још није донео коначну одлуку, али да „вероватно неће учествовати” на Дубровник форуму.
„То Вучићево 'ни да, ни не' организаторима је створило додатне потешкоће, а како у Дубровник долази више председника и шефова дипломатија, него премијера донесена је одлука о отказивању „премијерског панела”, писе лист цитирајући дипломатске изворе.
Јутарњи констатује да је овај организацијски пинг-понг између Београда и организатора Дубровник форума, који је годинама носио назив Кроација самит, а ове године је преименован, још један показатељ све лошијих хрватско-српских односа, погоршања које је кулминирало последњих дана.
Лист даље примећује да Иницијатива коју су покренули Александар Вучић и Колинда Грабар-Китаровић у Даљу и Суботици очито засад није дала резултате, а хрватска страна, без обзира је ли реч о садашњој власти или опозицији, јасно је нагласила да без повлачења спорног српског закона о регионалној надлежности неће бити могуће да Србија затвори поглавља 23. и 24.
Шеф ХДЗ-а Андреј Пленковић тврди да Србија мора водити рачуна о потезима према Хрватској ако има намеру да напређује према ЕУ, а и представници удружења ветерана разговарали су са Зораном Милановићем и апеловали на то да политичари престану да користе хушкачки језик, што је, кажу, у интересу добросуседских односа Хрватске и Србије.
Иначе, тема овогодишњег Дубровник форума је „Јачање Европе, повезивање севера и југа”, а пре свега реч је о иницијативи Јадран - Балтик - Црно море.
Домаћин конференције је Колинда Грабар-Китаровић, долазак је потврдило петоро шефова држава.
Тако ће у Дубровник доћи председник Пољске Андрзеј Дуда, председник Мађарске Јанош Адер, председница Литваније Далиа Грyбаускаите, словеначки председник Борут Пахор и бугарски председник Росен Плевнелиев.
Долазак су најавили и многи министри спољних послова, а очекује се да ће се разговарати пре свега о сарадњи и пројектима земаља које повезују три мора.
„Реч је о иницијативи унутар Европске уније, како би се подстакла сарадња на пољу економије, транспорта, енергетике. Међутим, занимање за ту иницијативу показују и Америка и Кина, али и земље које још нису ушле у ЕУ и свима су врата отворена за сарадњу”, речено је Јутарњем из дипломатских извора.
Тако се, како најављује Јутарњи, у Дубровнику очекује и помоћник кинеског министра спољних послова Лиу Хаисинг и бивши саветник Барака Обаме за националну безбедност Џејмс Л. Џонс.
„Другог дана скупа биће пет панела на којима ће се расправљати о активностима привредних комора, енергетици, транспорту, сигурности и предузетништву и очекујемо многе иницијативе и најаву пројеката”, навео је исти извор.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА